LeciTrailer groeit in Nederland

LeciTrailer was het afgelopen jaar te zien op de beurzen van Hardenberg en Gorinchem. Intussen neemt het aantal klanten toe en probeert de fabriek in Zaragoza zo goed mogelijk in te spelen op de wensen van de nieuwe, Nederlandse klanten.

LeciTrailer is een Spaanse producent gevestigd nabij Zaragoza die nu zo'n dertig jaar bestaat. Achttien jaar geleden werd LeciTrailer naar eigen zeggen marktleider in Spanje. Van meet af aan heeft het ook trailers geëxporteerd naar Frankrijk en Italië. Het bedrijf exporteert verder naar Oost-Europese en Noord-Afrikaanse landen. Het noordwesten van Europa is voor LeciTrailer, dat niet op de IAA stond, nieuw terrein, zeker met koeltrailers.  Pal voor de crisis produceerde LeciTrailer iets meer dan 8000 trailers, dit jaar zullen het er evenals vorig jaar, net geen 7.000 worden.

Gomes Trailers heeft als aanvulling op het bestaande programma  het importschap binnen gehaald. De belangrijkste  reden voor deze stap  is dat deze fabrikant het gat opvult tussen de standaard producenten en de specialist die de speciaal-bouw(semi/ diepladers) voor zijn rekening neemt, zegt marketing,manager Bart Keijer. "De samenwerking met LeciTrailer  is ontstaan om de groeiende vraag naar trailers met stuur-as en een gegalvaniseerd chassis in te kunnen vullen."

Levertijd

Keijer maakt er geen geheim van dat Truck & Trailer Groep Gomes met dit initiatief wil inspelen op de lange levertijden bij noordwest Europese trailerbouwers. "De levertijden van LeciTrailer zijn veel korter. Ga maar uit van zes tot acht weken als er weinig engineering nodig is en  twaalf tot zestien weken bij de complexere varianten. Keijer zoekt het met zijn collega's niet alleen in Spanje maatwerk in trailers. Ook importeert de Truck & Trailer Groep Gomes hydraulisch gestuurde opleggers van het Spaanse merk Rojo Trailer. Gomes is verder officieel dealer van Kögel trailers. Met het netwerk van relaties die de Mercedes-dealers hebben opgebouwd in hun betreffende regio's, hoopt Truck & Trailer Groep Gomes zo een rol te kunnen gaan spelen op de Nederlandse trailermarkt.

Panelen

LeciTrailer heeft niet ver van de vestiging in Zaragoza een eigen fabriek waar de panelen geproduceerd worden voor de koeltrailers. De koeltrailers zijn technisch het beste  te vergelijken met de traditioneel  geproduceerde trailers zoals we die gewend waren in Nederland met wanden vervaardigd in een “nat in nat” proces. De wanden worden opgebouwd met   een polyester buitenzijde , daar  tussen  een hoogwaardige schuimkern met een naar wens te kiezen  polyester of stalen binnenzijde. Voordeel van deze wanden is de naadloze buitenzijde die langer  schoon blijft. Trailer Groep Nederland prijst deze techniek aan als makkelijk te repareren, nette afwerking, en een betere isolatiewaarde.

KTL-installatie

Op de hoofdvestiging in Zaragoza schaalt LeciTrailer flink op door een volledig nieuwe hal te bouwen met een complete KTL-installatie. Op die manier wil LeciTrailer duidelijk internationaal meetellen. Er worden tien baden gebouwd van veertien meter lang en een drogerij. Met de hele investering is vijftien miljoen euro gemoeid en de bedoeling is dat de faciliteit volgend jaar maart in gebruik genomen wordt. LeciTrailer handhaaft een garantie op het chassis van tien jaar tegen doorroesten. Deze  voor LeciTrailer nieuwe behandelingsmethode maakt het als een van de weinige trailer bouwers  mogelijk om alle voorkomende behandelingen aan te bieden: Traditioneel spuiten, KTL, volbad-galvaniseren en als  laatste  schooperen met lak afwerking.

Vooralsnog kan Trailer Groep gewoon vanuit de Mercedes-dealervestigingen de markt bewerken. Maar een bedrijf als LeciTrailer heeft bijvoorbeeld ook een eigen reparatie  werkplaats en een bijbehorende  onderdelenlijn. In de toekomst is het denkbaar dan LeciTrailer in samenwerking met Gomes Trailers een eigen vestiging in Nederland  krijgt, zegt Keijer. Zolang dat nog niet het geval is blijven de werkplaatsactiviteiten  uitgevoerd worden bij de deelnemende Mercedes truckdealers, Wensink,Rogam, Gomes en Rüttchen. 

DEEL HET