Langere LZV nu officieel toegestaan in Nederland

LZV’s met een aerodynamische cabine mogen met ingang van 13 mei officieel tot 50 cm langer zijn. Nieuwe LZV jaarontheffingen worden vanaf deze dag afgegeven op basis van de aangepaste Beleidsregel voor LZV’s waarin de nieuwe voorschriften zijn opgenomen.

Bestaande LZV-ontheffingen kunnen gewoon worden gebruikt. De nieuwe regels gelden ook voor deze ontheffingen. In Maart werd de nieuwe LZV wetgeving al aangekondigd maar inmiddels is dit op 13 mei  gepubliceerd in de Staatscourant. De nieuwe regels zijn dezelfde dag in werking getreden. In de nieuwe Beleidsregel is vastgelegd dat LZV’s met een, volgens de EU-wetgeving, goedgekeurde verlengde cabine maximaal 50 cm langer mogen zijn dan reguliere LZV’s (25,25m). Wel moeten ze aan de bestaande LZV-bestreken baan eisen voldoen.

Goed voor milieu en verkeersveiligheid

TLN heeft samen met DAF en andere organisaties lang gelobbyd voor het toestaan van een grotere lengte voor LZV’s met een verlengde cabine. Zowel voor vervoerders die in deze voertuigen geïnvesteerd hebben, als voor het milieu en de verkeersveiligheid is het fijn dat dit nu geregeld is. Door de betere stroomlijn zijn LZV’s met aero-cabines zuiniger en zorgen ze voor minder CO2-uitstoot. Daarnaast bieden ze de bestuurder een beter zichtveld wat goed is voor de verkeersveiligheid.

Een volgende stap is ervoor te zorgen dat LZV’s met verlengde cabine en grotere lengte ook de grens over mogen. Voor reguliere combinaties (16,5m en 18,75m) is dit Europees geregeld, maar voor de LZV moet dit via nationale wetgeving plaatsvinden. In landen als Duitsland en België is dit nog niet geregeld.

Vervoer van dieren

Met de nieuwe Beleidsregel voor LZV’s zijn ook enkele andere artikelen gewijzigd. Dit betreft onder andere de laadlengte, de definitie voor het vervoer van dieren en van lege tankcontainers. Deze wijzigingen zorgen niet voor inhoudelijke verandering ten opzichte van de oude regeling.

 

 

DEEL HET