Lage DAF voor nieuw containersysteem

DAF Trucks komt met een ultralaag trekkerchassis met een schotelhoogte van 85 cm. DAF werkt in dit project samen met een groep van wetenschappers en leveranciers. Die geringe hoogte is nodig om een speciaal ontwikkelde container te kunnen meenemen op een licht chassis.

Door het chassis achter de motor te verlagen en door toepassing van een zeer compacte achterwielophanging in combinatie met 22,5” wielen op de aangedreven as, ontstaat een koppelschotelhoogte van slechts 85 cm. De speciale Low Deck-trekker heeft bovendien een lichte 4,0 tons naloopas met 17,5” wielen om een GVW van 44 ton te realiseren. Voor het project, ontwikkelde Goodyear voor de gestuurde en aangedreven as, speciale, nieuwe laag-profiel-banden, die zich kenmerken door een kleine hoogte maar desondanks hoog draagvermogen.

Voortbordurend op de koppelschotelhoogte van slechts 85 cm van de DAF Super Low Deck-trekker, ontwikkelde WECON een speciale lichtgewicht trailer van slechts 3.830 kg. Zeker zo belangrijk, was de ontwikkeling van een nieuwe generatie 40 en 45 voets containers, waarvan de vloer aanzienlijk dunner is, maar het draagvermogen en torsiestijfheid gelijk is gebleven. Op het prototype past Wecon een schuifzeil-oplossing toe om de veelzijdigheid van het TelliSys Intermodal Technology Concept te onderstrepen.

DAF ontwikkelde het concept binnen een samenwerking die TelliSys heet. Hierin werkt de fabrikant samen met de universiteit van Aken, met de European Intermodal Association, met Gefco en met de Duitse carrosseriebouwer Wecon. Het nieuwe concept is nog niet leverbaar maar zal eerst geruime tijd worden ingezet in een veldtest bij Gefco. Uit deze veldtest moet blijken of de manoeuvreerbaarheid, het comfort en het gebruiksgemak voldoen aan de hedendaagse eisen en verwachtingen.

DEEL HET