Krone: Tot 40% besparing met e-as

Krone heeft met de elektrisch aangedreven e-As een ‘Mission Record Run’ gehouden om aan te tonen dat zo’n elektrisch aangedreven traileras een behoorlijke besparing van energie kan opleveren. Het doel was om aan te tonen dat het voordeel tot maar liefst 40% zou kunnen bedragen.

De Krone e-As is leverbaar met verschillende accupakketten en levert tot 368 kW (500 pk). De zwaarste variant, dus met de meeste accu capaciteit weegt rond de vier ton meer dan een standaard trailer. De accu’s kunnen bij een laadstation worden opgeladen, en daarnaast zorgt recuperatie van remenergie voor het bijladen onderweg.

De ‘Mission Record Run’ werd gehouden op verschillende circuits, onder wisselende weersomstandigheden. Voor de test werd een Iveco S-Way trekker gebruikt met een dieselmotor, maar ook een Volvo FH Electric werd gebruikt voor de testen. Met de diesel trekker werd een CO2 besparing van 40% gerealiseerd door toepassing van de aangedreven traileras. In combinatie met de elektrische Volvo FH trekker werd de trailer echter een range extender. Krone ziet voor de e-As van Trailer Dynamics dan ook een mooie toekomst bij de verduurzaming van het wegtransport.

Voor Nederland lijkt er echter nog een belemmering te zijn voor de toelating van aangedreven assen op getrokken materieel. Dat is op dit moment nog niet toegestaan.

DEEL HET

Meer over...