Krone start in januari met eigen Celsineo koelmachine

Vanaf januari aanstaande wil Krone de met Liebherr ontwikkelde koelmachine op de markt brengen en gaan verkopen. De Celsineo koelmachine heeft volgens Krone een jaar lang van veldtests in de praktijk met succes afgerond.

De tests werden uitgevoerd bij klanten van Krone in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Daaruit kwam naar voren dat de software verder verbeterd moest worden en dat de pull-down-tijd verder omlaag moest. Daarbij werd de werking van de machine wanneer deze bijvoorbeeld op een veerboot aan de stekker gaat, niet vergeten. Volgens Krone overtreft de pull-down-tijd met een 400 Volt stroomaansluiting nu de prestaties van alle concurrenten. Het software-verhaal betreft vooral finetuning waarbij het nu mogelijk is om een lage temperatuur in te stellen en tegelijkertijd energie te besparen, zegt Krone. Daarbij kan de klant ook voor een Defrost-strategie kiezen waarbij gewaakt wordt voor al te grote schommelingen in temperatuur in de koeltrailer.

Langere service-interval

Krone zegt er verder in geslaagd te zijn om de service-interval nog te vergroten. Zou aanvankelijk een servicebeurt om de 2.000 draai-uren nodig zijn, inmiddels kan dit na 3.000 uur, zegt Krone. Het bedrijf is erop gebrand dat het de kinderziekten eruit heeft, alvorens volgende maand de verkopen van start gaan. Vanzelfsprekend zet Krone zijn Europese servicenetwerk in om te zorgen dat de Celsineo-machines te allen tijde blijven werken. In heel midden- en west-Europa zal dit geen probleem zijn, verwacht Krone. Voor de service aan de machine zegt Krone dat er geen speciale monteur nodig is die is gespecialiseerd in koudetechniek. De koudekring in de machine is hermetisch afgesloten en per module, de Celsineo heeft er drie, is volgens Krone niet meer dan 1,15 kg koudemiddel nodig.

Modulair koelen

De kern van het Celsineo verhaal is dat Krone eigenlijk drie koelmachines verpakt in één unit. Zou er dan een unit uitvallen, dan is dat niet meteen het eind van de rit en mogelijk van de waarde van de lading, maar kan een andere module gewoon doorwerken en de lading op de juiste temperatuur houden. De machine gaat gebouwd worden bij Liebherr, dat ook de dieselmotor levert. Op onze vraag of er ook een elektrische versie komt, antwoordt Krone met “uiteraard”, maar die is er nu nog niet. Klanten van Krone die nu dieselvrij willen koelen wordt verwezen naar de New Cool Trailer, zoals Twan Heetkamp die op kan bouwen op een Krone koeltrailer.

Ook voor andere trailers

Krone benadrukt, dat vervoerders ervoor kunnen kiezen om de Celsineo-machine ook op een ander merk koeltrailer op kunnen bouwen dan alleen van Krone.  In dat geval zou ook Krone Telematics daar het beste bij passen, zegt de fabrikant.

DEEL HET

Meer over...