Krone optimistisch over marktherstel

Tijdens een persconferentie bedoeld om de IAA min of meer te vervangen, bleek trailerbouwer Krone optimistisch over het herstel van de trailermarkt. Na bijna een halvering van de verkopen en de productie-aantallen sinds maart, verwacht Krone dat de markt weer dik 50% gaat goedmaken, met name in het derde en vierde kwartaal van dit jaar.

Vervolgens verwacht Krone in 2021 dat de opwaartse lijn doorzet. Voordat de pandemie uitbrak, bouwde Krone nog 800 trailers per week. Inmiddels is dit aantal, dat afgelopen april geheel tot nul daalde, weer opgeklommen naar 500 per week. Getuige de order-intake maakt Krone zich niet teveel zorgen over de komende tijd. “Al halverwege 2019 liepen order-intake en productie duidelijk terug”, zegt dr. Frank Albers van Krone. “Maar de voertuigverkopen in heel Europa, dus ook die van de trucks, is met 42% gedaald. Alleen al in april was er sprake van een afname van 43%.” De trailermarkt zal dit jaar met een derde zijn gekrompen, verwacht Krone.

Helft van 2018

Albers voorspelt dat het marktresultaat van 2020 uiteindelijk uitkomt op de helft van 2018. “In 2021 verwachten we verder marktherstel, maar lang niet genoeg om de markt helemaal te laten herstellen. Daar zijn meerdere jaren voor nodig. Rond 2022, 2023 zal dit weer op zijn vroegst het geval kunnen zijn.”

e-commerce

Het is Krone niet ontgaan dat de e-commercemarkt gedurende de diverse lockdowns in Europa is blijven groeien. “Hier zien we zeker kansen met onze wissellaadbakken. We hebben hierin een marktaandeel van 70-75%. We bouwen nu 12.000 eenheden per jaar, meest voor grote logistieke ondernemingen zoals UPS, DHL, Hermes, en recentelijk ook Amazon.”   

Krone is naar eigen zeggen marktleider in Duitsland en in Nederland, wat nipt voor Polen het voornaamste exportland is. De trailerbouwer boekt verder succes in Frankrijk. Krone zegt dat de helft van de trailers die het verkoopt op assen uit eigen huis staan.

DEEL HET

Meer over...