Krone: Nieuwe stootbalk moet ernst ongevallen verkleinen

Trailerfabrikant Krone komt met een nieuwe stootbalk ‘Unterfahrschutz’ die bedoeld is om de ernst van ongevallen veroorzaakt bij achterop rijdende auto’s en trucks te verminderen. Krone loopt hiermee op tijd in de pas met een Europese richtlijn die op 1 september voor alle truck- en trailerbouwers van kracht wordt.

Volgens een Duitse studie lopen ongevallen met auto’s die achterop een stilstaande vrachtwagen klappen in 60% van de gevallen dodelijk af. Met de nieuwe stootbalk zou dat getal met 78% moeten verminderen en zou het aanrijdingen met zwaar gewonden tot gevolg, met bijna de helft moeten afnemen.

Krachten opnemen

Volgens de nieuwe richtlijn moet de stootbalk in staat zijn twee keer zo hoge krachten op te nemen dan nu het geval is. Daarbij bevindt de balk zich tien centimeter dichter bij het wegdek (45 cm) dan nu nog is toegestaan. Krone kan naar eigen zeggen aan de eisen voldoen door duurdere materialen te gebruiken en door de bevestiging aan het trailerchassis opnieuw te ontwerpen. Die nieuwe stootbalk kan worden gemonteerd op de Profi Liner, Mega Liner, Cool Liner en Dry Liner trailers van het merk en is ook geschikt voor aanhangwagens. In plaats van te lassen wordt er geschroefd en wordt de balk net zo goed tegen roest beschermd als het chassis, dankzij de KTL-methode en poedercoating-methode die Krone toepast. Voor ferrytrailers is er een systeem toegepast waarmee de balk omhoog geklapt kan worden, om veilig op- en afrijden van de veerboot te garanderen.

De nieuwe stootbalk maakt de trailer 22 kg zwaarder en leidt tot een meerprijs van 200 euro. Vanaf deze maand is de stootbalk te bestellen, dus een half jaar voordat de nieuwe richtlijn (UN/ECE-R 58 ÄS 03) in werking treedt.  

DEEL HET

Meer over...