Krone:'Markt liep in 2019 met bijna 40% terug'

Trailerfabrikant Krone zei op een persbijeenkomst te verwachten dat de trailermarkt dit jaar weer grotendeels herstelt. In 2019 daalden de verkopen in Europa met iets minder dan 40%, aldus de Duitse trailerfabrikant.

De mogelijke verbetering van de marktsituatie haalt Krone uit cijfers van het Duitse IFO-instituut, een soort CBS, maar dan gericht op enkel economische perspectieven. IFO staat voor Insititut für Forschung, voor onderzoek dus. Krone zegt zelf ook een bevredigende orderaanloop te ervaren deze eerste weken van 2020.

Maar de teruggang van het afgelopen jaar is dus een hele aanzienlijke. Volgens Krone is het voor het eerst sinds 2008 dat de markt zo snel en zo ver terugliep. Alle merken leverden in, Krone 11,5% en sommige nog meer, maar dat weten we dus niet zeker. Andere Europese merken leverden volgens Krone ook in, zoals Kögel, Schwarzmüller, Wielton en Tirsan.  “In totaal beliep de teruggang zo’n 40%. Het is in lijn met een cyclus die waar we al vaker mee te maken hebben gehad. We kunnen daarbij deze teruggang in de verste verte niet vergelijken met die van 2008. Op dit moment liggen de produktievolumes duidelijk hoger dan destijds tijdens het dieptepunt”, zegt Krone, dat duidelijk laat doorschemeren dat het verwacht dat we het dieptepunt nu ook weer gehad hebben.

Celsineo

Krone verwacht de nieuwe koelmachine Celsineo, die in maart 2019 werd onthuld, daadwerkelijk op de komende IAA te kunnen introduceren bij klanten. Volgens Krone lopen op dit  oment laatste praktijktests. Kenmerk van de machine is dat hij drievoudig is uitgevoerd, om mogelijke storingen tot een minimum te beperken. De machine wordt door een Liebherr dieselmotor aangedreven. Daarnaast loopt bij Krone een project in samenwerking met The New Cool onderneming van Twan Heetkamp. Hierbij test Krone bij de Duitse Nagel Groep koeltrailers met een elektriciteit genererende as en een koelmotor met een elektromotor die zijn energie krijgt via de as. Krone zou graag deze techniek exclusief van Heetkamp betrekken. Desgevraagd verwacht Krone dat het op een mooie dag een eigen traileras kan aanbieden voorzien van de generator etc, voor een volledig in eigen huis ontwikkelde stand alone koeltrailer die emissievrij is. Voor meer info hierover, klik hier.

Super Eco Combi

De voorgenomen proef in Nederland met een Super Eco Combi is Krone uiteraard niet ontgaan. Het bedrijf zegt dat het alle techniek voor handen heeft. “Dus een sterkere trailer die als voorste trailer dienst kan doen en een dolly met een laag gemonteerde dissel om aan de voorste trailer te kunnen koppelen. Deze techniek hebben we rond 2006 al ontwikkeld, toen we in diverse marktgebieden verwachtten dat er met dergelijke combinaties gereden zou gaan worden.” We vroegen of deze techniek ook kansen heeft in Duitsland. Het antwoord was een resoluut nee.  “Het heeft hier vijftien jaar geduurd eer er een trailer werd toegelaten van 14,90 meter die wel vier pallets meer mee kon nemen. Wanneer we hier het GVW van een B-Double zouden kunnen opkrikken naar 48 ton, dan zou dat al heel wat zijn. Lobbyen voor nog langere en veel zwaardere combinatie zoals een A-Double van 72 ton is in Duitsland volstrekt zinloos.”

IAA, Hardenberg

Krone gaat zeker deelnemen aan de komende IAA, en niet alleen om de Celsineo koelmachine te introduceren. Maar intern is Krone al enigszins verdeeld. In dezelfde hal staan als je voornaamste concurrenten leidt tot het risico dat klanten je uitspelen om je offerte omlaag te duwen.  

DEEL HET