Krone en Wielton groeien stevig op Europese trailermarkt

Het toonaangevende, wereldwijd verschijnende magazine Global Trailer, waarmee Trailertotaal al jaren samenwerkt, heeft een lijst gemaakt van trailerfabrikanten en hun geproduceerde aantallen in 2018. Opvallend is dat er veel dynamiek is onder Europese bouwers: Krone en Wielton groeien, terwijl Kögel juist inlevert.

Blijkens de cijfers van Global Trailer, die zijn gebaseerd op een onderzoek onder trailerfabrikanten dat in juni jl startte, komen veertien van de 25 grootste trailerfabrikanten in de wereld uit de VS. Maar de grootste is het Chinese CIMC, dat meer dan twee keer zoveel trailers bouwt dan de nummer twee, Hyundai uit de VS, dus bijna 138.000.  CIMC telt daarbij niet alleen de eigen productie, maar ook die van tot de groep behorende bedrijven, die onder andere uit Noord Ierland en Polen komen.

Europa

In Europa is Schmitz onbetwist de grootste. Het bedrijf maakt 63.500 trailers, slechts 2200 minder dan Hyundai. Krone blijft steken op 56.200, maar noteert wel een groei 20% tegen Schmitz van 4%. Opvallend is dat het Poolse Wielton een sprong maakt van 16.200 naar 23.200 in slechts een jaar tijd. Bij dit bedrijf werd een nieuwe KTL-installatie in gebruik genomen wat een opmaat was voor het omgooien van de productie, die daardoor veel efficiënter lijkt te verlopen. Wielton is hiermee Kögel in de lijst van Global Trailer gepasseerd. Het Zuid-Duitse bedrijf bouwde 18.920 trailers, een jaar eerder waren het er nog 22.600. Net buiten de mondiale top tien valt Tirsan, dat 14.350 trailers bouwde, goed voor een groei van 8,7%. Met name met Kässbohrer doet Tirsan het goed in het noordwestelijk deel van Europa.

DEEL HET