Kögel: 'Meer laadvermogen Novum generatie'

Kögel komt met de 'Novum' generatie trailers. Eén van de grootste voordelen daarvan is volgens Kögel  het verhoogde laadvermogen voor zowel de Kögel Cargo Coil als de Cargo Coil Rail uitvoeringen. Daarnaast hebben de nieuwe modellen een verbeterde opbouw en een geoptimaliseerd buitenframeprofiel, aldus Kögel.

De nieuwe Cargo Coil opleggers hebben bovendien een tot wel 150 kilogram lager eigen gewicht dan de vorige generatie, zegt de fabrikant. In de basisuitrusting heeft de Cargo Coil nu een eigen gewicht vanaf circa 6.650 kilogram en de Cargo Coil Rail een eigen gewicht vanaf circa 6.900 kilogram. De nieuwe 435 millimeter hoge chassisbalk zorgt in vergelijking met de oude generatie niet alleen voor meer nuttig laadvermogen maar ook voor een voordeel op het gebied van totale hoogte bij gelijke opbouwhoogte. 

De Cargo Coil en Cargo Coil Rail van de NOVUM generatie beschikken over een gelast chassis met doorgestoken dwarsdragers voor een hoog nuttig laadvermogen en hoge puntlast. In de standaard 7.200 millimeter lange coilgoot kunnen coils en bandstaal met een diameter van 900 tot 2.100 millimeter en een maximale last van 30 ton gelijkmatig verdeeld over anderhalve meter worden getransporteerd. Voor ladingzekering bevinden zich standaard twee paar rongpotten in de coilgoot, een paar rongpotten aan het begin van de goot vooraan en een paar op een afstand van circa 2.050 millimeter voor insteekrongen.

Optioneel zijn vijf of acht paar rongpotten in de coilgoot verkrijgbaar. Verder kunnen acht paar rongpotten in het buitenframe worden gekozen. Als extra kopschot zijn bovendien optioneel twee of vier stuks rongpotten mogelijk. Een nieuwe, smallere maar sterkere afsluitplaat aan de achterkant evenals de nieuwe lucht- en lichtconsole op het kopschot zorgen volgens Kögel voor meer stabiliteit omdat de krachten via de langsdrager naar het chassis worden geleid. Door het nieuwe buitenframeprofiel wordt de bereikbaarheid van de Vario-Fix sjorpunten sterk verhoogd. Daarmee is het vastsjorren van de lading in de Vario-Fix kantbalk bij gesloten zeilen mogelijk evenals bij de optioneel beschikbare zijborden. Bij spanbanden met beugelhaken moeten de zijborden voor het aanbrengen geopend zijn. Bij spanbanden met vlakke haken is het aanbrengen met gesloten zijborden ook mogelijk. De standaard geleverde 13 paar sjorogen zijn voor gemakkelijkere hantering voorzien van grepen aan de zijkant en hebben een trekkracht van 2.500 kilogram resp. 4.000 kilogram. De in het chassis geïntegreerde grijperkanten, een bescherming van de grijperkanten met dekzeil van aramideweefsel en speciale assen in Rail uitvoering zorgen ervoor dat de Cargo Coil Rail per spoor verlaadbaar is. Daarbij is de oplegger ontworpen voor de flexibele verlading op de meest gebruikelijke “Taschenwagen” van de Duitse Spoorwegen.

Standaard met Kögel Trailer as 

Bij de Kögel Cargo Coil zijn standaard de nieuwe Kögel Trailer assen gemonteerd. De volgens Kögel unieke “dubbele vering” van de KTA uit een zacht schokdempend materiaal en veerarm uit verenstaal verbeteren niet alleen de rijeigenschappen van de oplegger maar zorgen ook voor verminderde slijtage, aldus Kögel.

DEEL HET