Kögel KTA as vanaf IAA leverbaar

Tijdens de voorbeschouwing voor de IAA 2016 heeft Kögel de KTA as getoond die vanaf september dit jaar leverbaar is. Tijdens de IAA van 2014 werd deze as al getoond maar inmiddels is hij rijp voor productie.

De KTA as van Kögel is volgens de Zuid Duitse trailerbouwer bijzonder onderhoudsvriendelijk door de slimme verbinding tussen het aslichaam en de ophanging er van. Verder zorgt de 'dubbele vering' voor betere rij-eigenschappen en meer comfort; lees minder ladingschade. De 'dubbele vering' wordt bereikt doordat de zware veer waarmee de as is opgehangen dempende eigenschappen heeft in combinatie met de rubberen bus waarmee deze aan het chassis verbonden is.

De assen worden bij Kögel in Burtenbach geassembleerd maar de productie vindt elders plaats. De toeleverancier werd daar niet bij naam genoemd maar het schijnt een Frans product te zijn. Duidelijk is dat het om een gesmeede as gaat.

Kögel benadrukt dat de gehele ontwikkeling van de as en de speciale koeling van de remmen in eigen huis gedaan zijn. Voor service en de onderdelenvoorziening biedt Kögel service via het Europese Kögel Parts systeem en via een online-onderdelendienst. Daarnaast zijn er de servicepartners van de trailerbouwer door heel Europa.

Bijzonder is de speciale asophanging waarbij de chassisdwarsligger, de ophanging zelf en een luchtketel gecombineerd zijn. Deze constructie (op de foto rood gekleurd) is een optie die geleverd kan worden in combinatie met de nieuwe KTA trailer as. Voordelen van deze constructie zijn onder meer een lager eigen gewicht en kortere luchtleidingen. Het gewichtsvoordeel zou rond de 45 kilo per as bedragen.

DEEL HET