Innovatieve Scania oprijwagen van Veldhuizen

Veldhuizen Wagenbouw heeft een innovatieve oprijwagen gebouwd op basis van een Scania P370. Deze oprijwagen combineert een hoog laadvermogen met een lage laadvloer door de kleinere wielmaat achter. Toch ligt de laadbak mooi vlak.

Het Scania 6x2 chassis met sturende naloopas is voorzien van de standaard 355/60R22,5 voorbanden en van lage 295/60R22,5 achterbanden. Daardoor lit het af fabriek lage chassis achterover. Normaal wordt dat gecompenseerd door de veerweg van de vooras te verkleinen maar dat heeft invloed op het comfort. Veldhuizen koos dan ook voor een alternatieve oplossing, namelijk door het naar achteren aflopende chassis te compenseren met de opbouw. Dat wordt gedaan door de montage van een uit Domex staal vervaardigde plaat die langs het chassis gemonteerd is aan beide kanten. Die plaat is voorzien van dwarsliggers die aan de voorzijde 6 cm hoog zijn, en achter 10 cm. Hierdoor is de laadbak die vervolgens gemonteerd werd vlak. 

De opbouw is voorzien van doorliggende dwarsliggers en de laadvloerhoogte bedraagt slechts 98 centimeter. De achterzijde van de laadvloer is dubbel geknikt uitgevoerd met een afschuining naar 75 centimeter. Het laatste deel is slechts 55 cm hoog, waardoor een extra lage oprijhoek van slechts 8 graden mogelijk is. 

De Scania P370 oprijwagen heeft een laadvermogen van 17,8 ton. De laadvloer is 8,5 meter lang en 255 cm breed. 

DEEL HET