ING:Trailerpark gegroeid, wagenpark groter

ING zegt in de nieuwste assetvisie trucks en trailers dat het wegvervoer in ons land weer investeert en dat het wagenpark groeit. Het segment waar zich nu een inhaalslag manifesteert, is de bouw.  

Het gevolg is dat de omvang van het wagenpark in ons land voor het eerst sinds 2009 weer is gegroeid. Volgens ING blijft de omvang van het Nederlandse truckpark de komende jaren boven de 130.000 eenheden. De afzet van nieuwe trucks bevindt zich op het hoogste niveau sinds 2008.

Ook het trailerpark is gegroeid, en wel met zeven procent. De helft van de nieuwe registraties betreft uitbreiding van het wagenpark, zegt ING. Het trailerpark laat zien dat er een flinke instroom is van jong materieel. De trailers met de bouwjaren 2009-2013 vertegenwoordigen slechts een vijfde deel van het park. Wat dus inhoudt dat er nog vele oudjes rond rijden. Gemiddeld zijn koeltrailers het jongst en containerchassis het oudst, aldus ING. Van de containerchassis in ons land, is bijna de helft ouder dan tien jaar. ING voorspelt dat de 'sterke fase' in de trailermarkt nog wel even aanhoudt. Zelfs bij een lichte daling van drie procent van de Nederlandse markt, zoals die nu voor 2016 voorzien wordt.  

Op het gebied van gebruikte trailers geldt dat vanwege de ongunstige marktsituatie van gebruikt materieel in Europa, wagenparkbeheerders de neiging hebben om hun oudere trailers gewoon in het park te handhaven. Verder is het nog steeds zo dat het aandeel bakwagens afnemend is in het Nederlandse wagenpark 

ING ziet ook dat de gemiddelde leeftijd van het wagenpark licht is gedaald. De export van jonge trucks houdt hierop nog wel een negatieve invloed. De bank verwacht dat dit en volgend jaar er nog steeds sprake zal zijn van vervangingsinvesteringen, maar dat die wel geleidelijk zullen afvlakken.

ING wijst het bouwsegment aan als uitzondering. In dit segment verwacht de bank nog de nodige investeringen.  

 

 

DEEL HET