Hydro WSG van Veldhuizen: Star boven de 40 km/h

Veldhuizen Wagenbouw heeft al jaren ervaring met de bouw van Wide Spread gestuurde tandemstellen. Een hogere aslast, een betere wendbaarheid en een betere verdeling van de aslasten zijn daarbij altijd leidend geweest. Nieuw is dat er nu een hydraulische variant ontwikkeld is. Deze uitvoering wordt boven een ingestelde snelheid volledig star wat de rechtuit stabiliteit kan verbeteren bij hoge snelheden.

Het unieke van het mechanische WS systeem van Veldhuizen Wagenbouw is dat het vrijwel onderhoudsvrij is. Dit in tegenstelling tot een aantal andere systemen in de markt met hydraulische vering en sturing. Eén nadeel van het mechanische Veldhuizen systeem is echter dat het altijd stuurt, dus ook bij hoge snelheden. Met name bij voertuigen met haakarm systemen is er vaak sprake van een grote achteroverbouw en lage vooraslasten. Bij die toepassing is het niet wenselijk dat de achterste as meestuurt bij hogere snelheden. Voor Veldhuizen Wagenbouw reden om de Hydro-WSG te ontwikkelen. Een systeem wat beantwoord aan de eisen van juist die klanten, maar dat nog steeds bijzonder eenvoudig van opbouw is. 

Pieter Veldhuizen: ,,Onze klanten hebben eigenlijk geen problemen met het actieve stuurkarakter van ons systeem, afgezien van een aantal bedrijven die met afzetbakken werken. Verder hebben we eigenlijk geen klachten over het weggedrag van ons mechanische systeem. In de markt zijn echter ook hydraulische stuursystemen die blokkeren boven een bepaalde snelheid. Een aantal klanten koos in het verleden voor die variant, en die willen we nu ook bedienen met onze hydraulische versie''. 

De werking:

Bij het Hydro WSG systeem wordt het stuurhuis met een stang verbonden aan het stuurventiel. Een bowdenkabel verbindt de achteras met hetzelfde stuurventiel. Als de stang tussen stuurhuis korter wordt, stroomt er olie naar een cilinder die de achterste as stuurt. Hierdoor wordt de kabel korter; net zolang tot het hydro-mechanische stuurventiel weer recht tegenover elkaar staat. (Op dit moment drukt de andere zijde van de cilinder olie in een stikstofbol). Bij een bocht andere kant op wordt het stangetje langer, de cilinder krijgt olie, de as stuurt en de kabel wordt langer. Bijzonder eenvoudig dus, en net zo onderhoudsvriendelijk als het mechanische systeem.

Uitschakelen sturing boven 40 km/h

Boven een instelbare snelheid, standaard ingesteld op 40 km/h, wordt de aanvoer van olie naar het ventiel omgeleid naar de voorraadtank. Op dat moment zorgt een stikstofbol dat de cilinder in de middenstand gepositioneerd wordt. De werking van het systeem is zo dat bij géén aansturing de as in neutraalstand staat. Bij storingen wordt de as dus geblokkeerd in de rechtuit stand, en dat is een veilige gedachte. Het gehele systeem werkt zonder computers of sensoren waardoor Veldhuizen een grote betrouwbaarheid claimt.  

Leverbaar op vier merken

Het nieuwe Hydro WSG systeem van Veldhuizen is leverbaar op DAF, Mercedes-Benz, Iveco en Scania trucks in verschillende configuraties, van 6x4 tot en met 10x4.

DEEL HET