HST Groep investeert in actief bandenspanning systeem

Logistiek dienstverlener HST Groep investeert in een hightech automatisch bandenspanning systeem voor alle opleggers. De eerste opleggers zijn inmiddels hiermee voorzien en bewijzen zich al op de weg. Komende maanden worden alle opleggers, ruim 300, voorzien van dit unieke systeem. Hierdoor worden onder meer brandstofverbruik, slijtage van banden en stilstand onderweg gereduceerd. Ook draagt het bij aan de veiligheid doordat klapbanden onderweg worden voorkomen.

ATIS - Automatisch bandenspanning systeem

ATIS is, in tegenstelling tot soortgelijke systemen, een automatisch bandenspanning systeem dat de trailerbanden op ideale spanning houdt. Bij drukverlies worden de banden actief bijgepompt, zelfs tijdens het rijden. Daardoor blijven de banden op de juiste spanning met zo min mogelijk rolweerstand. Klapbanden worden daardoor voorkomen. Overige voordelen zijn volgens de leverancier tot 3% brandstofbesparing, een tot 10% langere levensduur van de banden en geen ongeplande stilstand door bandenpech.  

Alle opleggers van HST worden voorzien van het systeem. Aan alle banden worden aan de buitenkant luchtslangen bevestigd. Deze staan in verbinding met het systeem en houdt de spanning op constante waarde. Bij drukverlies wordt er automatisch bijgepompt vanuit het systeem en gaat er een lamp branden op de zijafscherming van de oplegger. Op deze manier kan de chauffeur eenvoudig herkennen wanneer er sprake is van een lekke band. Doordat het systeem zelf bij blijft pompen kan de chauffeur doorrijden naar een bandenservice of naar de standplaats om daar de band te laten wisselen. Stilstand op de gevaarlijke vluchtstrook wordt hierdoor voorkomen.

Door de aanschaf van het actieve bandenspanning systeem is een grote stap gezet in het verder verduurzamen van de logistieke processen. In 2009 ontving de logistiek dienstverlener hiervoor als één van de eerste bedrijven de Lean & Green Award.

DEEL HET