Finland staat 34,5 meter combinaties toe

Finland staat vanaf volgende week, 21 januari om precies te zijn, langere combinaties toe. Daardoor wordt het legaal om met twee trailers in één combinatie te rijden. Het maximum toegestane GVW blijft 76 ton. Officieel bedroeg de toegestane lengte 25,25 meter.

Sinds 2013 voert Finland proeven uit met combinaties die uit twee trailers bestaan en die dus langer zijn dan 25,25 meter. Het GVW werd daartoe al verhoogd. Volgens het Finse verkeersministerie levert het toestaan van 34,5 meter 'aanzienlijke voordelen' op bij het vervoer van zeecontainers stukgoed en levensmiddelen'. Deze drie categorieën omvatten bijna de helft van alle wegvervoer in Finland.  

Regels

De Finnen stellen wel de nodige voorwaarden aan het rijden met combinaties van 34,5 meter. Zo moeten er camera's aanwezig zijn voor verbeterd zicht rondom, een noodremsysteem dat 'vooruit kijkt' en een systeem dat waarschuwt wanneer de wegmarkering wordt overschreden.  

Normale bakwagens mogen in plaats van 12, straks 13 meter lang zijn en trailercombinaties mogen in plaats van 16,5 meter, straks 23 meter lang zijn. Ruimte dus voor de 19 meter trailer.

DEEL HET