eTrailer ‘zero emissie voertuig’ volgens EU

Het Europees Parlement heeft besloten dat een eTrailer met een elektrisch aangedreven as aangemerkt dient te worden als een ‘zero-emission heavy commercial vehicle’.

Nu was een oplegger, afgezien van een eventuele koelmotor altijd al ‘zero emission’, maar hiermee wordt de status van opleggers met een aangedreven e-as vastgelegd. Naar verwachting wordt dit in de loop van volgend jaar vastgelegd in wetgeving.

Trailer Dynamics heeft inmiddels de eMega Liner, de eCool Liner en de eDry Liner types op de markt gebracht. Met zo'n elektrisch aangedreven traileras wordt het verbruik, en daarmee de uitstoot van het trekkende voertuig verlaagd. In het geval van een elektrische trekker wordt de actieradius fors vergroot door zo'n aangedreven e-as. 

Wat, naast duurzaamheid de voordelen zijn van deze ontwikkelingen is niet duidelijk. Voor de Maut bijvoorbeeld is het trekkende voertuig maatgevend, terwijl in Nederland een aangedreven traileras niet is toegelaten. Tijdens de AH Duurzaam Transport dagen op het TT Circuit van Assen reed een Krone oplegger met een e-as enthousiast zijn rondjes over het circuit. Dat bleek iets te enthousiast, want de combinatie belande in de grindbak.

DEEL HET