Energie-as van Bosch op IAA

Toeleverancier Bosch laat op de IAA een traileras zien voorzien van een generator en een elektromotor  die past op elke gangbare trailer of aanhanger. Deze as wint energie terug wanneer de chauffeur de combinatie laat uitrollen of wanneer hij remt. Bij een koeltrailer kan zo tot 10.000 euro per jaar worden bespaard, zegt Bosch.

"Onze oplossing laat zien dat elektromobiliteit niet iets van de toekomst is, maar dat die vandaag al toegepast kan worden", aldus Bosch.  De opgewekte energie wordt opgeslagen in een accu. Een boordcomputer helpt de aggregaten van de combinatie, en waar mogelijk de dieselmotor van de trekker of motorwagen door een elektromotor in de aandrijflijn aan te sturen. Zo'n elektromotor kan bijvoorbeeld in een versnellingsbak zitten, zoals de Traxon van ZF. Op die manier ondersteunt de elektrische aandrijflijn de traditionele diesel aandrijflijn en kan het brandstofverbruik flink gereduceerd worden, zegt Bosch.

Een ander voordeel dat Bosch signaleert is dat van een stille koeling. Wanneer de as voldoende elektriciteit genereert, kan de motor van de koelmachine uit blijven en wordt een koeltrailer in stilte op de gewenste temperatuur gehouden.

Achteraf monteren

Bosch benadrukt, dat de nieuwe as ook achteraf gemonteerd kan worden, om trailervloten te verduurzamen. Hierbij richt Bosch zich met name op de markt voor koel- en vriestrailers, die volgens de leverancier goed is voor 250.000 eenheden per jaar. Bosch wijst erop, dat nu te introduceren as, gebruik maakt van bestaande onderdelen, die al in de autobouw worden toegepast. Er is, zegt Bosch, landurig testwerk uitgevoerd met deze onderdelen.   

DEEL HET