Elektrisch aangedreven betomixer opleggers voor AVG

Wierda Hybrid Technologies heeft vier bestaande betonmixer opleggers van AVG voorzien van een volledig elektrische aandrijving. AVG is een bedrijf wat zich onder meer bezig houdt met een groot aantal disciplines in de bouw, waaronder het leveren van bouwstoffen.

De betonmixer opleggers waren al in bedrijf bij AVG, maar in tegenstelling tot de moderne Euro-6 trekkers, voldeden de dieselmotoren voor de aandrijving van de betonmixer niet meer aan de hedendaagse eisen. AVG had al MAN trucks in de vloot en onlangs werd er een order geplaatst voor twee nieuwe 15 kuubs vijf-assers met het Wierda Hybrid Technologies systeem. Daarbij draait de betonmixer volledig zelfstandig op stroom waardoor de dieselmotor tijdens het laden en lossen niet meer hoeft te draaien. Dat bespaart CO2 en brandstof, maar het draagt ook bij tot een stillere omgeving rondom het voertuig. Hierdoor kan er niet alleen in milieuzones gewerkt worden, maar ook buiten de venstertijden door het lage geluidsniveau.

Naast de twee nieuwe MAN truckmixers besloot AVG om de bestaande betonmixer opleggers te laten voorzien van een 100% elektrische aandrijving. Afgezien van de verouderde en vervuilende dieselmotoren voor de aandrijving waren de opleggers nog in een uitstekende conditie. De opleggers werden volledig onder handen genomen waardoor ze niet alleen technisch, maar ook uiterlijk weer in nieuwstaat zijn. Uiteraard werd ook de nieuwe huisstijl van AVG doorgevoerd.

Het systeem van Wierda Hybrid Technologies maakt gebruik van een 35kW elektromotor. Deze levert  tussen de 10- en 790 Nm.  Dankzij de LiFeP04 accu’s kan de mixer 5 tot 6 uur zelfstandig draaien op één oplaadbeurt. Het volledig opladen van de accu’s neemt ongeveer tien uur in beslag maar tussentijds opladen kan uiteraard ook.

 

DEEL HET