Eenvoudiger opbouwen: DAF Plug & Play

DAF Trucks maakt met Plug & Play het werk van de opbouwers een stuk eenvoudiger. In samenwerking met een groot aantal producenten van kippers, betonmixers en andere truck- gerelateerde opbouwers heeft DAF een aantal belangrijke zaken gestandaardiseerd wat moet leiden tot sneller opbouwen en meer efficiency.

De gebruikelijke gang van zaken was dat truckchassis vanaf de dealer naar de opbouwer gingen, waarna zo’n truck dan terug moest om alles op de juiste wijze aan te sluiten. Daarbij kwamen er regelmatig problemen boven water, bijvoorbeeld om de juiste aansluiting in het chassis te vinden of bij het plaatsen van schakelaars en controlelampjes op het dashboard. Met de huidige stand van de techniek is het laatste wat een truckproducent wil dat iemand gaat rommelen met de elektronica aan boord. In nauwe samenwerking met de grote, Europese opbouwers heeft DAF nu een systeem ontwikkeld wat leidde tot een soort standaard in aansluitingen en schakelaars. ,,Door ons Plug & Play programma vereenvoudigen we het hele proces van de opbouw. Dat begint al met de specificatie van de truck. In ons bestelprogramma staan nu een aantal keuzes voor de opbouw. Bijvoorbeeld ‘kipper’, ‘afzetsysteem of ‘vuilniswagen.’ Door in het orderproces de juiste keuzes aan te vinken wordt de truck al in de productie voorbereid, met de juiste aansluitingen op steeds dezelfde plaats’’ aldus Raoul Wijnands van DAF.

51 voorbereide pictogrammen

Vaak werd de bediening van opbouw- gerelateerde zaken gedaan via after- market schakelaartjes en waarschuwings lampjes. Het Plug & Play systeem maakt ook dat eenvoudiger en fraaier. De inschakeling van bijvoorbeeld de vergrendeling van de achterklep, de milieukleppen of de opklapbare achterbumper kunnen voortaan met originele DAF schakelaars worden bediend. Daarvoor is een groot aantal schakelaars met symbooltjes beschikbaar. Bij inschakeling verschijnt op de originele LED display van het dashboard dan een symbooltje wat de functie aangeeft. Hiervoor heeft DAF maar liefst 51 pictogrammen ontwikkeld die precies laten zien wat er ingeschakeld is. Verder zijn er 31 waarschuwingsteksten in groen, geel of rood beschikbaar die op het display opkomen als dat nodig is. Alle aansluitingen zijn zowel analoog als via een speciaal voor de opbouwer bedoelde CAN-bus.

Chassis voorbereiding

Alles is er al in het orderproces op gericht om het ‘huwelijk’ tussen truckchassis en opbouw zo eenvoudig en snel mogelijk te laten plaatsvinden. Dat gaat verder dan alleen de voorbereiding van de elektronica in het chassis. Ook de versterkingen en montagepunten in het chassis voor de opbouw. Zo kan er voor gekozen worden om de stijfheid van de chassisbalken van het truckchassis te combineren met de stijfheid van het subframe van de opbouw. Dat maakt extra chassisversterkingen overbodig, wat resulteert in een gewichtsbesparing van tot wel 135 kilogram. Hierdoor nemen de laadvermogens nog verder toe, zonder concessies te doen aan de stijfheid en de levensduur van het chassis. Nieuw is ook de mogelijkheid om het chassis te laten voorzien van een gatenpatroon van 50 millimeter in plaats van 60 mm. Daarbij zijn de 14mm gaten over de volle lengte van het chassis aangebracht, vlak onder de bovenste rand van de chassisbalken. Ook voor de plaatsing van componenten als luchtketels zijn er talloze opties.

PTO opties

 

Voor PTO opties biedt DAF de mogelijkheid om te kiezen uit niet minder dan 68 opties, van op 11- of 1 uur geplaatste, koppelingsonafhankelijke motor- PTO’s tot versnellingsbak PTO’s. Het maximale vermogen van al die opties loopt op tot 2000 Nm voor de zwaarste PTO. DAF biedt voortaan de mogelijkheid om op het zelfde moment drie PTO’s onafhankelijk van elkaar te bedienen. Voor al deze noviteiten heeft DAF uitvoerig overleg gehad met de opbouw industrie, waardoor het merk volgens eigen zeggen het meest opbouw vriendelijk is op dit moment. Dat is belangrijk voor DAF, want juist in het segment van de bakwagens is nog veel terrein te winnen in Europa.

DEEL HET