Lichtgewicht Fliegl dolly voor Super Eco Combi

De Super Eco Combi wordt nog maar zeer beperkt toegestaan in Europa. Toch heeft Fliegl een dolly gepresenteerd die dergelijke combinaties mogelijk maakt, binnen de gestelde eisen en met eenvoudige techniek.

De dolly is leverbaar met schotelhoogtes tussen 92 en 95 cm en heeft geen hydrauliek, elektronica of stuurassen. Het eigen gewicht bedraagt slechts 1300 kilo, volgens Fliegl de helft lichter dan andere dollys op de markt. 

Extra draaipunt

De Fliegl CLG dolly is voorzien van een uitschuifbare trekbalk en mechanische besturing, maar niet op de assen. De trekstang heeft namelijk aan beide kanten een koppeling met vangmuil, waardoor de dolly kan scharnieren ten opzichte van de trekbalk. 

Niet toegestaan in Nederland

Volgens de Nederlandse LZV wetgeving mag dit echter niet, want hiermee krijgt de combinatie een draaipunt te veel. In Duitsland mag dit wel, maar wat nu als een Duitse vervoerder met een LZV met zo'n fraaie Fliegl dolly naar Nederland rijdt? 

Europees beleid nodig

Het is een voorbeeld van hoe ieder land zijn eigen wetgeving los laat op de toelating van voertuigen. Een ander voorbeeld is dat van stuurassen onder LZV combinaties. In Duitsland is dat vaak nodig in verband met de draaicirkel, maar in Denemarken is een LZV met stuurassen niet toegestaan. Het simpel blokkeren van zo'n stuuras kan dan uitkomst bieden, maar dat lijkt met de Fliegl CLG dolly niet mogelijk.  

 

DEEL HET

Video's van Lichtgewicht Fliegl dolly voor Super Eco Combi

  • Video bij:Lichtgewicht Fliegl dolly voor Super Eco Combi