Duitsland verwacht duizenden nieuwe LZV op de wegen

Duitse media hebben bij vervoerders en verladers geïnformeerd naar het besluit van de regering om LZV op de wegen toe te laten. Tal van zulke bedrijven reageren en positief en willen vanaf volgend jaar flink gaan investeren in nieuwe, lange trucks. De prognoses lopen  uiteen van 4.000 tot wel 10.000 nieuwe Lang-LKW op de Duitse autobanen.

Met name het feit dat er in één rit, 157 kuub lading meegenomen mag worden in plaats van een kleine 100 kuub, spreekt het Duitse bedrijfsleven aan. Dat er dan ook nog chauffeurs, waar in Duitsland een groot tekort aan is, en draaiende truckmotoren wordt bespaard, is natuurlijk mooi meegenomen. Gewezen op het potentieel bij de grote pakjesbedrijven zoals UPS en DHL. Laatstgenoemde heeft ook in Nederland al een uitgebreide lijndienst in de nacht met LZV. UPS behoorde in Duitsland tot de pioniers en is een van de weinige bedrijven met vijf jaar Duitse LZV-ervaring.

Hoewel de Duitse LZV maximaal veertig ton totaalgewicht op de weegschaal mag brengen, verwachten betrokkenen toch dat het aantal Lang-LKW volgend jaar flink zal toenemen.  Aangetekend hierbij wordt dat het een karwei zal worden om chauffeurs te vinden. In Duitsland, dat zo'n half miljoen chauffeurs telt, gaan jaarlijks zo'n 30.000 chauffeurs met pensioen en de instroom van jonge chauffeurs is minimaal. Hier komt bij dat voor het rijden op een LZV minimaal vijf jaar chauffeurservaring vereist is. 

DEEL HET