Duitsland: Meer ruimte en aanvullende eisen voor LZV

Duitsland voert vanaf 1 juli maar liefst 200 nieuwe wegen toe aan het zogenaamde Positivnetz. Dat is het wegennet waar LZV combinaties gebruik van mogen maken. Tegelijkertijd worden er aanvullende veiligheidseisen doorgevoerd.

Sinds begin 2017 laat Duitsland LZV combinaties toe tot veertig ton. Die combinaties, Langfahrzeuge genoemd, mogen alleen gebruik maken van de wegen die in het Positivnetz omschreven worden. Dat komt er op neer dat vrijwel het complete Autobahn netwerk toegankelijk is, net als de meeste belangrijke onderliggende wegen. Met de nieuwe regeling wordt dat netwerk verder uitgebreid wat de inzetmogelijkheden verder vergroot. Overigens is het officieel nog steeds niet toegestaan om de grens over te rijden met een LZV. In de praktijk gebeurt dat dagelijks maar hoewel zo'n combinatie in zowel Duitsland als in Nederland mag rijden mag officieel de grens nog steeds niet worden gepasseerd.  

De nieuwe veiligheidseisen die voor nieuwe LZV combinaties gelden vanaf 1 juli 2020 betekenen dat deze voertuigen voortaan een afslag assistent moeten hebben. Daarmee wordt de dode hoek naast het voertuig bewaakt. Het systeem waarschuwt de chauffeur als zich fietsers, voetgangers of ander verkeer in de bewaakte zone aanwezig zijn. Verder moeten voortaan de zijmarkerings lichten over de volle lengte mee knipperen met de richtingaanwijzers als extra waarschuwing voor het overige verkeer. 

De nieuwe eisen worden ook gesteld aan combinaties die vanaf 1 juli 2019 in gebruik zijn genomen maar daarvoor geldt een overgangstermijn tot 1 juli 2022.  

DEEL HET