Duits LZV netwerk fors uitgebreid

Sinds begin 2018 is het ook in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen toegestaan om met LZV combinaties te rijden. De lange combinaties zijn niet alleen op de Autobahn toegelaten, maar ook op een deel van het onderliggende wegennet. Nu ook Rheinland-Pfalz en Saarland LZV toelaten lijkt het op een doorbraak voor deze efficiënte en duurzame vorm van transport.

TLN is erg content met de uitbreiding van het Duitse zogenaamde Positivnetz waarin de vrijgegeven wegen worden vermeld. Op dit moment is Berlijn nog de enige deelstaan waar LZV combinaties volledig verboden zijn, verder is het rijden met de lange combinaties nu onder voorwaarden in heel Duitsland toegestaan.

Wel zijn er nog een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Verder is grensoverschrijdend verkeer officieel nog steeds niet toegestaan. Formeel moet er dus voor en na de grensovergang afgekoppeld worden. In de praktijk lijkt daar niet op toegezien te worden maar het kan een bekeuring opleveren als er doorgereden wordt over de grens. De grootste beperking zit hem echter in de totale gewichten. Duitsland staat slechts 44 ton totaalgewicht toe als het gaat om intermodaal transport van- of naar een haven- of railterminal. Voor alle andere transporten geldt een maximaal GVW van slechts 40 ton. De grote uitdaging is nu dan ook om zo licht mogelijke combinaties samen te stellen. 

Over de verdere voorwaarden zoals de aanvullende chauffeursopleiding en het goedkeuren van de verschillende delen van de LZV combinaties leest u hier meer.

DEEL HET