Drie stappen van Heiwo naar betere duurzaamheid

Trailerbouwer Heiwo heeft drie nieuwe stappen gezet om de duurzaamheid van de productie en van haar eindproduct,  te verbeteren. De productiefaciliteiten in Wolvega zijn sinds kort  grotendeels voorzien van zonnepanelen. Heiwo maakt bovendien grootschalig gebruik van LED-verlichting in de productiehallen en Heiwo introduceert nieuwe, betere isolatiematerialen, waardoor carrosserieën beter geïsoleerd worden met als gevolg dat de koelmotoren op betreffende opbouwen minder brandstof verbruiken en minder CO2 uitstoten.

Op het dak van de hoofdvestiging in Wolvega heeft Heiwo 2200 zonnepanelen aan laten brengen. Die nemen tachtig procent van het energieverbruik van Heiwo voor hun rekening. Daardoor wordt de overgrote meerderheid van de benodigde energie duurzaam opgewekt. Maar dat is pas een eerste, overtuigende stap. Heiwo maakt ook gebruik van LED-verlichting, wat nog eens een besparing van twintig procent op het energieverbruik oplevert. ''Bovendien worden de hallen nu beter verlicht'', zegt Willem Feenstra, directeur van Heiwo. In de productiehallen van Heiwo zijn 100 medewerkers werkzaam. Zij zien nu letterlijk hun arbeidsomstandigheden verbeteren, wat de productiviteit ten goede komt en natuurlijk de werkomgeving van het personeel.

Betere isolatie

Heiwo introduceert bovendien nieuwe materialen die leiden tot een betere isolatie van de zijwanden en de vloeren van hun geconditioneerde opbouwen. ''Met het nieuwe type schuim verbetert de Lambda-waarde van de isolatie zodanig, dat er sprake is van een tien procent betere isolatie van ons eindproduct. Het mooie is, dat de wanden dezelfde dikte houden en dat de prijs van ons eindproduct niet verhoogd hoeft te worden'', aldus Feenstra. ''De besparing komt dus rechtstreeks ten goede aan het rendement van onze klanten.'' Opbouwen die Heiwo nu produceert worden per direct met het nieuwe materiaal uitgerust. 

Klanten, overheid

Heiwo loopt vooruit op de nieuwe regels van de overheid. ''De overheid verlangt van ons dat we jaarlijks twee procent CO2-uitstoot reduceren. Met de nu genomen maatregelen halen we die eis ruimschoots'', benadrukt Feenstra. Hij garandeert dat de producten van Heiwo, die bekend staan om een lange levensduur, ook voorzien van de nieuwe isolatiematerialen lang mee zullen gaan zoals de klanten van Heiwo gewend zijn. ''Steeds meer klanten zien in dat lange levensduur en hoge betrouwbaarheid eigenschappen zijn die horen bij duurzaam materieel. Dat is een onmiskenbaar voordeel van Heiwo-carrosserieën'', aldus Feenstra. 

DEEL HET