Denen doen proef met Super Eco Combi

In Denemarken wordt gestart met een proefproject met dubbele opleggers. Het gebeurt op het traject tussen de haven van Aarhus en Høje-Taastrup, vlakbij de hoofdstad Kopenhagen. 

Het stelt het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft hiervoor toestemming gegeven. De extra lange vrachtwagens maken het mogelijk om meer goederen tegelijk over de weg te vervoeren en zo de CO2-uitstoot met in totaal 22.000 ton te verminderen, is de verwachting. Niet bekend is gemaakt wat het toegestane GVW van de combinatie is. We vroegen het onze Deense collega’s en die zeggen dat de regering er nog niet helemaal uit is. Kopenhagen wil het op 70 ton houden, maar de Deense TLN pleit voor 74 ton, juist om dan ook mooi op de Zweedse wetgeving aan te sluiten.

Betrokkenen onderzoeken namelijk de mogelijkheid om  de route uit te breiden tot Malmö. Om het experiment uit te voeren, volstaan enkele kleine aanpassingen aan het wegennet, zodat het voor de verkeersveiligheid verantwoord is om langere vrachtwagens op het wegennet te laten rijden. De praktijkproef gaat van start zodra deze is aangemeld bij de EU.

DEEL HET