Denemarken verder met LZV tot zeker 2030

Volgens TLN verloopt de proef met LZV’s in Denemarken naar wens. Om de inzet van LZV’s meer te stimuleren is de testfase verlengd tot 2030. Eigenlijk kun je dan niet meer van een 'testfase' spreken, maar hoort de LZV er in Denemarken net als bij ons gewoon bij. Denemarken is in navolging van Nederland eind 2008 begonnen met een test met lange en zware voertuigen. De looptijd van deze proef was drie jaar. Na een evaluatie in 2010 werd de test verlengd tot 2016.

Op basis van de positieve ervaringen, en om bedrijven meer vertrouwen te geven met betrekking tot nieuwe investeringen, is de test nu verlengd tot 2030. Denemarken wil hiermee ook richting Europa laten zien dat ze het LZV-concept zien als een volwaardig voertuigconcept.

Inmiddels zijn er in Denemarken 675 LZV’s dagelijks op de Deense wegen te vinden. Ze worden geëxploiteerd door honderd transportbedrijven. De LZV’s mogen maximaal 60 ton wegen. De inzet is toegestaan op wegen die daarvoor zijn vrijgegeven. Knelpunten in het wegennet worden, waar mogelijk, aangepast. Bij de aanleg van nieuwe wegen wordt ook rekening gehouden met de grotere afmetingen van LZV’s. 

DEEL HET