Denemarken start proef met Super Eco Combi

De Deense Transport Autoriteit heeft een proef aangekondigd met de Super Eco Combi. Deze combinaties, met de officiële benaming EMS2 mogen vanaf 1 januari rijden op een geselecteerd aantal trajecten in Denemarken.

De proef is het gevolg van het aannemen van amendement Sectie 70a van de Road Traffic Act, die het mogelijk maakt om met twee volwaardige opleggers de weg op te gaan. De opleggers worden gekoppeld door een dolly. Om dit mogelijk te maken is er nieuwe regelgeving opgesteld voor de afmetingen en gewichten van dergelijke combinaties.

Tot 34 meter, 72 ton

De nieuwe regels voorzien in combinaties met een totaal gewicht van 72 ton en een lengte van standaard 32 meter. Combinaties die voortgetrokken worden door trucks die voldoen aan zero- emissie wetgeving of die voorzien zijn van goedgekeurde aerodynamische cabines mogen zelfs 34 meter lang zijn.

Over de exacte routes die de trucks mogen rijden en of buitenlandse trucks ook deel mogen nemen aan de Deense proeven is nog niets bekend gemaakt. Duidelijk is wel dat Denemarken hierin Zweden volgt, waar de lange combinaties al vanaf 1 december jongstleden zijn toegestaan onder bepaalde voorwaarden.

DEEL HET