DAF PTO drijft mixer-oplegger aan bij Van Velsen

Van Velsen uit Leidschendam heeft een nieuwe DAF trekker met betomixer-oplegger in bedrijf genomen. Een bijzonderheid is dat de mixer geen eigen motor heeft. Deze wordt aangedreven door de PTO van de DAF trekker.

Samenwerking levert prachtige combinaties op, letterlijk. Zoals een DAF CF 480 FT voor een oplegger met een Mulder 17 m3 betonmixer. Dankzij een serie technische innovaties en aanpassingen vormen trekker en oplegger een hele bijzondere combinatie. Een creatie die resulteert in gunstige verbruikscijfers en een lage emissie tijdens transport en stationaire inzet op de bouwplaats. De combinatie is in nauwe samenspraak tussen gebruiker A. van Velsen Transport B.V. in Leidschendam, betonmixer-leverancier Mulder Europe B.V. in Dordrecht en DAF dealer BLOM-DSW tot stand is gekomen. 

“Het is een nieuw en ook uniek concept. De eerste combinatie van een DAF trekker met betonmixeroplegger in zijn soort”, zegt Aad van Velsen, directeur-eigenaar van het gelijknamige transportbedrijf, vol trots. “Normaal gesproken heeft een oplegger namelijk een eigen hulpmotor om de betonmixer aan te drijven. Bij deze combinatie doet de DAF motor dat via een PTO, waaraan ook een oliekoeler is gekoppeld. Dat betekent dat de betonmixer draait met een motor die aan de strengste emissie-eisen beantwoordt. Het scheelt tevens in verbruik, omdat de hulpmotor niet apart hoeft te draaien en we hebben profijt van het lagere eigen gewicht van de oplegger.” 

Meer aanpassingen 

De DAF CF heeft niet alleen een PTO met oliekoeler gekregen, maar ook een 9-tons vooras en een verschuifbare schotel waarmee gewicht beter is te verdelen over voor- en achteras. Op deze manier kan met een enkel-assige trekker worden gereden. Door het verdwijnen van een hulpmotor is de oplegger ook korter en dat komt de wendbaarheid ten goede. Dat maakt het voor de chauffeur makkelijker. Verder is een grote Mulder 17 m3 betonmixer geplaatst in plaats van de gebruikelijke 15 m3. Van Velsen: “Een grotere inhoud is fijn, zeker nu beton steeds dunner wordt van samenstelling. We nemen dezelfde lading mee, maar bij een forsere trommel is de kans op morsen kleiner. Verder is de brandstoftank naar de rechterkant verplaatst en heeft de trekker een staande uitlaat.”

 

DEEL HET