DAF brengt Platooning naar een volgend level

Tijdens demonstraties tijdens een elektronicabeurs in München heeft DAF het voortouw genomen met het zogenaamde 'Platoonen.' Dat betekent dat combinaties elektronisch gekoppeld worden waardoor sneller geremd en gereageerd wordt.

DAF legt bij de demonstraties de nadruk op het geïntegreerd en automatisch remmen van het tweetal trucks. Dankzij de nieuwste techniek die NXP ontwikkelde, kunnen beide trucks op termijn elektronisch tot 30 keer sneller remmen dan een chauffeur zou kunnen reageren, aldus beide partijen. Ron Borsboom, directeur productontwikkeling bij DAF Trucks, verwacht dat de tests rond deze techniek volgend jaar afgerond zullen zijn.

Nieuwe is verder dat de DAF's dan op een onderlinge afstand van 0,5 seconde kunnen rijden. Op dit moment is er ontheffing in Nederland van Rijkswaterstaat voor 0,8 seconde. Die halve seconde komt overeen met een afstand van elf meter. De groep waarmee DAF werkt, wil die afstand nog verder verkleinen, tot 0,3 seconde, wat overeenkomt met zeven meter bij 80 km/h. 

De proeven worden uitgevoerd met uitstekend op elkaar afgestelde combinaties van nieuwe trekkers met opleggers. Voor het zover is dat deze technieken worden toegelaten op de openbare weg is er echter nog een lange weg te gaan. In de echte wereld rijden namelijk opleggers met half versleten remdelen, soms minder goede stekker verbindingen en allerlei uiteenlopende ladingen met een verschillende stabiliteit en zwaartepunt. Duidelijk is dat er aan zowel de trekker als de trailer hoge eisen gesteld gaan worden als het gaat om 'Platooning' en dat zou ook voor de trailersector consequenties kunnen hebben in de toekomst.

DEEL HET