Controle van bandenspanning wordt verplicht op trailers

De Europese Unie heeft onlangs een gewijzigde Global Safety Regulation gepubliceerd, waaraan opvalt dat aanhangwagens en opleggers vanaf juli 2022 verplicht moeten worden uitgerust met een controlesysteem voor de bandenspanning. Dat meldt de RAI Vereniging.

Voor nieuwe typegoedkeuringen is de datum op 6 juli 2022 gesteld en voor nieuwe registraties op 7 juli 2024. Dat duurt dus nog even, maar menig wagenparkbeheerder zal ernaar uit zien dat er straks meer keus komt in zulke systemen, waardoor de bandenkosten, nu nog een flinke variabele in het trailerbeheer, beter gefixeerd kunnen worden. RAI Vereniging verwacht dat de RDW eind 2021 de conceptteksten uitgeeft, waaruit duidelijk wordt hoe een en ander geïmplementeerd gaat worden.

Er zijn nog geen eisen geformuleerd voor de TPMS-systemen in zware voertuigen. De EU zegt in de nieuwe GSR: ‘de Commissie stelt door middel van uitvoeringshandelingen voorschriften vast betreffende de uniforme procedures en technische specificaties voor bandenspanningscontrolesystemen (voor zware voertuigen)’. 

DEEL HET