‘Celsineo’ is de naam van de koelmachine van Krone/Liebherr

Trailerfabrikant Krone heeft samen met motorenleverancier en koelspecialist Liebherr een koelmachine onthuld voor gebruik op geconditioneerde trailers. De machine heet Celsineo en is vanaf juni verkrijgbaar op de Cool Liner trailer van Krone.

Het kenmerk van de machine is dat er sprake van drie koelunits die worden aangedreven door één dieselmotor. Drie koelunits dus, een idee dat ontstond na talrijke vragen aan klanten die ongeplande uitval zien als het grootste probleem voor een koelmachine. “Door met drie koelunits te werken blijft de machine operationeel mocht een van de units om wat voor reden dan ook uitvallen”, zeggen de partners. De machine is daardoor zwaarder dan de bestaande koelmachines. Krone en Liebherr zeggen echter dat de betrouwbaarheid enorm is verbeterd en dat vanwege de mogelijke afzonderlijke bediening van de units, er veel nauwkeuriger een temperatuur ingesteld kan worden en over een breder bereik, waardoor de trailer voor meer werk inzetbaar is.

Voor nu is er alleen sprake van een single-temp machine. De vervolgstap zal zijn dat er een multitemp variant komt. De nieuwe machine werkt van meet af aan met de telematica van Krone. “De overgrote meerderheid van koeltrailers die we nu bouwen heeft telematica al ingebouwd gekregen bij aflevering”, zegt Krone. Ook wordt overwogen nog andere disciplines van het wegvervoer te bedienen. Denk dan aan gen-sets voor containerchassis.

Liebherr en Krone kennen elkaar van de motoren voor de landbouwmachines van Krone, waarbij de vermogens oplopen tot meer dan duizend pk. Enig doorvragen leert dat de kleine 14 kW motor voor de Celsineo koelmachine niet eens bij Liebherr zelf wordt gebouwd, maar wordt ingekocht bij een concullega. De motor voldoet aan de Stage V uitlaatgaseisen, de strengste die er zijn. Het geluidsniveau is niet minder dan van een conventionele koelmachine. De koelmachine wordt in Bulgarije gebouwd, eveneens bij Liebherr. De partners zeggen dat de machine werkt met het koelmiddel R452a en dat de Celsineo daarvan ‘beduidend’ minder nodig heeft dan de nu bestaande koelmachines. “Per unit is er zo’n anderhalve kilo nodig, terwijl andere machines tussen de zes en acht kilo gebruiken”, aldus Krone. Benadrukt wordt dat de service en onderhoud gewoon bij een truckdealer uitgevoerd kunnen worden en dat daarvoor geen monteur met speciale vaardigheden voor koelapparatuur nodig is. Onderhoud kan dan tegelijk plaatsvinden met de trailer-APK op dezelfde locatie. Het gehele aftersalestraject is in handen van Krone, dat natuurlijk al een Europees servicenetwerk heeft. Bestellen kan al meteen, de eerste machines zullen in juni geleverd worden.

Andere trailerbouwers

Het blijkt niet de bedoeling van Krone en Liebherr te zijn, om de Celsineo exclusief voor Krone te behouden. “Daarom hebben we er ook niet onze eigen naam op gezet”, zegt Bernard Krone. “We kunnen ons voorstellen dat wanneer de machine zijn betrouwbaarheid in de praktijk heeft bewezen, we ook kunnen leveren aan andere trailerfabrikanten, zoals Kögel, Kässbohrer of Wielton.”

DEEL HET

Meer over...