CBS: Aantal trekkers stabiel, minder bakwagens

We weten het al wel, maar het is altijd mooi wanneer een en ander met cijfers wordt onderbouwd: niet alleen krimpt het wagenpark, ook komt het accent steeds meer te leggen op trailercombinaties en wordt de bakwagen- aanhangwagencombi steeds zeldzamer.  Begin 2015 telt Nederland volgens het CBS ruim 70.000 trekkers  en zo’n 63.000 bakwagens met vaste laadruimte. Het aantal trekkers is de afgelopen vijf jaar stabiel gebleven, terwijl het aantal bakwagens in Nederland gestaag afneemt. Sinds 2012 zijn er meer Nederlandse trekkers dan bakwagens, zegt het CBS.

Met trekkers kan de helft meer vervoerd worden dan met vrachtauto’s. Daarnaast zijn ze flexibeler inzetbaar en worden vooral gebruikt voor lange, internationale ritten. Ze rijden ruim 4 maal zoveel kilometers in het buitenland als vrachtwagens. Een trekker legt gemiddeld 78 duizend kilometer per jaar af, dubbel zoveel als een vrachtwagen.

Vanwege het intensievere gebruik en het maken van meer internationale ritten rijden trekkers gemiddeld korter rond dan vrachtauto’s. Trekkers rijden gemiddeld 7,4 jaar rond, vrachtauto’s zijn 13,4 jaar oud wanneer ze van de Nederlandse wegen verdwijnen. Deze hogere omloopsnelheid betekent dat er eerder nieuwe trekkers moeten worden aangeschaft. Een tiende van de Nederlandse trekkers was nieuw in 2015, van de vrachtauto’s was dit 4 procent.

Trekkers zijn hierdoor doorgaans jonger dan vrachtauto’s. Gemiddeld was begin 2015  een trekker 6 jaar en een vrachtauto 11 jaar oud. In verband met onder andere lagere brandstofkosten en tol is het voordeliger om internationale ritten met jongere, schonere voertuigen uit te voeren. Vooral trekkers worden hiervoor gebruikt, aldus het CBS. 

DEEL HET