Carrier gaat all electric op de IAA

Koelmachinefabrikant Carrier zal op de IAA uitsluitend elektrisch aangedreven koelmachines laten zien. Het was een flink understatement om de persconferentie te organiseren bij TRS in Noordwijk, een bedrijf dat Carrier in 2016 overnam.

TRS bouwde toen voornamelijk koelmachines voor bakwagen-aanhangwagen combinaties die via een hydrokoppeling via de voertuigmotor werden aangedreven. Voor Carrier was dit de opmaat om vanuit die techniek vol-elektrische koelmachines te gaan ontwikkelen.  Nu, zes jaar later, komt Carrier met een productaanbod waarbij de klant alleen nog voor elektrische koeling kan kiezen. Getuige de komst van zero-emissie-zones in tal van Europese binnensteden, is dat een voor de hand liggende zet.

Complete lijn

Carrier biedt in het bestelauto-segment de Pulsor eCool aan en de Vector eCool, die worden aangedreven vanuit de accu’s van het voertuig. Voor bakwagens is er een vol-elektrische Syberia en voor trailers de nieuwe HE 17 unit, die eveneens zonder dieselmotor werkt.  Van deze Vector machine is ook een versie leverbaar die aan de PIEK-eisen (60 dB(A)) voldoet.

E-Drive

Aan de basis staat het E-Drive aandrijfsysteem, wat door de overname van TRS flink verbeterd kon worden. Daardoor kan dit systeem volgens Carrier betrouwbaarder functioneren en met minder onderdelen. Daarnaast kunnen klanten nog altijd kiezen voor de ECO-Drive, wat in feite een voortzetting is van het TRS-systeem en waarbij via een koppeling vanaf de voertuigmotor, de koelmachine wordt aangedreven. Tal van klanten in de Nederlandse bloemen- en plantensector maken ook nu nog gebruik van deze techniek.

Nog meer stroom nodig

Mochten klanten nog meer elektriciteit nodig hebben, dan kunnen ze zich melden bij Carrier-partner AddVolt. Dit bedrijf ontwikkelde batterijpakketten. Voorwaarde zou moeten zijn dat er voldoende ruimte is aan het chassis om extra accu’s mee te nemen, maar in veel gevallen kan zo’n pakket een dieseltank vervangen. In Nederland rijdt onder andere HAVI met zo’n systeem, waardoor het een afgekoppelde aanhanger langdurig kan koelen terwijl de chauffeur met zijn bakwagen klanten bedient in de binnenstad.

Andere projecten

Carrier levert verder de koelmachines voor elektrische trucks van Volta die geconditioneerd vervoer doen. Volta is een van oorsprong Zweeds bedrijf dat elektrische trucks wil bouwen van 7,5 tot 16 ton GVW. Het bedrijf staat ook op de IAA, maar de productie, etc, moet nog vanuit het niets opgestart worden. Carrier benadrukt verder dat  het ook deelneemt in projecten waarbij de zero-emissie techniek van het bedrijf wordt gecombineerd met trucks die op LNG kunnen rijden en met trucks die waterstof als energiedrager gebruiken.

Trailers

Tijdens het bezoek aan de vestiging in Noordwijk, liet Carrier ook enkele Krone-koelopleggers zien die op Valx-assen stonden waaronder de bekende e-as van het merk. Daarop aangesloten zagen we een Addvolt-batterijpakket en natuurlijk een generator die energie opwekt rechtstreeks vanaf de as. Met zo’n systeem kan de koelmachine eveneens motorloos worden aangedreven. Navraag leert dat dit systeem nog altijd in de fieldtest-fase zit, hoewel er al 200 trailers in tien landen rijden. Carrier benadrukt dat die trailers zeker niet alleen in fijnmazige distributie ingezet worden. Er wordt inmiddels ook met andere assenfabrikanten gesproken om dit systeem passend te maken op hun as.

 

DEEL HET