Britten en Duitsers willen langere combinaties

In Groot Brittannië onderzoekt het ministerie van transport of de proef met langere trailers, die in 2011 begon, verlengd kan worden. Bewezen is volgens het ministerie, dat dergelijke langere combinaties geen enkel gevaar vormen voor de verkeersveiligheid en dat ondernemers die met deze trailers rijden, vele kilometers hebben uitgespaard.

Hoewel nog niet alle 1800 vergunningen zijn verleend, verwachten betrokkenen wel dat dit zal gebeuren. Het aantal verleende vergunningen stijgt nog steeds, maar mondjesmaat. Er zijn nu 151 bedrijven die gebruik maken van langere trailers en de Britten verwachten dat dit aantal op zal lopen tot 163.

In Duitsland wordt niet alleen met langere trailers maar ook met 25,25 meter lange 'LZV' combinaties gereden. De druk op Berlijn wordt door de truckindustrie opgevoerd om zodra de proefperiode voor deze 'Lang-LKW' is afgelopen, de voorschriften om te zetten in permanente wetgeving. De proefperiode eindigt op 31 december a.s.

In Duitsland dringt het inmiddels ook door dat langere combinaties leiden tot minder trucks op de wegen. Daarbij beseffen de Duitsers zich terdege, dat het goederenvolume op hun wegen tot het jaar 2040 zal verdubbelen, maar dat er afspraken zijn om de CO2-uitstoot te halveren. Grootschalige toelating van 'Lang-LKW' zal hier een grote rol moeten gaan spelen, aldus de Duitse industrie. 

DEEL HET