BOVAG vernieuwt laadklepkeurmerk

Tien jaar na introductie moderniseert BOVAG haar laadklepkeurmerk. De bij BOVAG aangesloten bedrijven hoeven nu niet langer meerdere keurmerken te voeren. Het nieuwe keurmerk voorziet er namelijk ook in dat er andere bedrijfsmiddelen gekeurd kunnen worden dan alleen laadkleppen. De basis is het laadklepkeurmerk, dat uitgebreid kan worden met de nodige modules."

Voor klanten van de BOVAG Truckbedrijven betekent dit dat ze voor alle keuringen bij hun servicebedrijf terecht kunnen. One stop shopping zogezegd.

BOVAG werkt voor de keuringen samen met Aboma, dat eerder al het AMTeK keurmerk in de markt heeft gezet. Dit maakt het mogelijk om de laadklepkeuringen, waar alles mee begon, uit te breiden met modules zoals containersystemen, heftrucks, veegmachines, afvalinzamelingsvoertuigen, vliegveldmaterieel en zelfs hefbruggen.  In totaal gaat het om wel 60 verschillende modules. Volgens de BOVAG is Aboma geen onbekende voor de transportbranche en werkten tal van truckdealers al samen met dit bedrijf.

Digitaal

Met de komst van het nieuwe keurmerk neemt BOVAG meteen afscheid van papieren rompslomp rondom de keuringen. "De bedoeling is dat monteurs de keuringen uitvoeren met behulp van een tablet, laptop, of zelfs met een mobiele telefoon. Het voordeel hiervan is dat de rapporten, eventueel aangevuld met foto's, kunnen worden opgeslagen en verzonden. Gegevens blijven bewaard en ook wordt voor het voertuig hiermee de historie opgebouwd. De foto's van de keuring van een jaar geleden kunnen er zo bij gepakt worden."

Audit

De keurmeesters die werken met het BOVAG keurmerk worden jaarlijks door een keuringsbegeleider van Aboma bij het keurende BOVAG truckbedrijf bezocht. Tijdens deze begeleide keuring worden de werkzaamheden geëvalueerd. Dit bezoek wordt van tevoren aangekondigd. "De bedoeling hiervan is om de kwaliteit van de keurmeesters en het te doorlopen proces goed te bewaken en doorlopend te verbeteren", zegt BOVAG. Volgens Aboma werkt deze aanpak heel goed omdat het de mogelijkheid biedt de kennis van de keurmeesters doorlopend te actualiseren en op hoog niveau te brengen. Het geeft ons ook de mogelijkheid aanvullende scholing aan te bieden wanneer dit op basis van de  keuring onder begeleiding nodig blijkt. Klanten van de deelnemende bedrijven kunnen er op deze manier vanuit gaan dat hun materieel altijd conform de eisen is gecontroleerd en onderhouden.

Overgangsperiode

De eerste maanden van 2018 vormen een overgangsperiode waarin nog gebruik gemaakt wordt van stickers en formulieren. Truckdealers kunnen hun monteurs bij laten scholen via Aboma. Wie eenmaal de basiskennis heeft, kan die makkelijker uitbreiden naar de andere modules, aldus Aboma.  

DEEL HET