Aeroflex project volgt Transformers op

Na de ontwikkeling van twee multifunctionele trailers door Schmitz Cargobull en Van Eck, waarbij bleek dat de beladingsgraad van trailer beter kan en waardoor de elektriciteit genererende as in een stroomversnelling kwam, werkt Europa met tal van partners aan een nieuw project, Aeroflex geheten.

Dit is een project dat op Europese subsidie kan rekenen en waarbij de dubbele trailer combinatie, de zogeheten A-Double, ook een rol speelt, is het Aeroflex project. Hier is ongeveer de complete truckindustrie aan boord, met uitzondering van Daimler en Renault. Ook trailerbouwers Schmitz en Van Eck doen mee. Zij werkten ook al samen in het Transformers project. Het doel van Aeroflex is om met gebruikmaking van bestaande laadeenheden, zoals 20 voets containers en de bekende BDF-wissellaadbakken van 7,45 meter, te komen tot combinaties die 18 tot 33% zuiniger zijn en dito minder CO2 uitstoten. Truckbouwer MAN leidt de samenwerking, het project staat onder leiding van de Nederlander Ben Kraaijenhagen.

Smart dolly

In dit project speelt  de smart dolly een belangrijke rol. De wijze waarop de twee trailers bij elkaar gehouden worden en waarop ze gestuurd kunnen worden, is cruciaal in de mate van besparingen die bereikt kunnen worden. De smart dolly heeft assen met een scherpe stuurhoek en kan in het gunstigste geval na splitsing van de combinatie, zelf een trailer voor het dock zetten. Nederlandse technische universiteiten werken aan de ontwikkeling van dit type dolly, dat is bedoeld voor zwaar beladen trailers.

Aeroflex besteedt ook veel aandacht aan verbeteringen in het multimodale vervoer, opnieuw om tot efficiënter transport te komen, ongeacht de modaliteit.  Nu het project van start, blijkt al duidelijk dat de beoogde besparingen het beste en makkelijkst te behalen zijn door toepassing van langere en zwaardere combinaties, van de nu bekende LZV tot en met de A-Double. 

DEEL HET