Tij keert voor LZV in Duitsland

Gunstige geluiden voor de LZV in Duitsland. Officieel duurt de proef tot het einde van dit jaar, maar toch heeft de deelstaat Brandenburg, die tot dusverre dwars lag in het project, alsnog besloten LZV op haar wegen toe te staan. De deelstaat heeft op wegen ‘tussen de Elbe en de Oder’, uitgezocht welke wegen geschikt zijn om LZV grootschalig op toe te staan.

Nu moet die term ‘grootschalig’ wel met een korreltje zout worden genomen. In heel Duitsland rijden niet meer dan 135 LZV. Twee oorzaken hebben grotere populariteit in de weg gestaan. Een tonnagebeperking tot 40 ton en flinke politieke tegenwind, waardoor de proef slechts in enkele deelstaten van start ging. En eigenlijk is er nog een derde tegenslag: het niet toestaan van buitenlandse LZV op de Duitse wegen.

De Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt denkt intussen hardop over het integreren van het LZV-protocol in de Duitse verkeerswetgeving, omdat de inzet van dit type combinatie alleen maar voordelen geeft.

Alleen in Berlijn, Rheinland Pfalz en het Saarland zijn LZV nog verboden. In Nedersaksen is de LZV ook onderwerp van gesprek. Daar ontstaat eveneens het inzicht dat de LZV alleen maar voordelen brengt voor het wegverkeer en voor het milieu, noteren diverse Duitse media vandaag. 

DEEL HET