Tautliner als soortnaam

De naam Tautliner is een begrip in de trailerwereld en is inmiddels een soortnaam voor schuifzeil opleggers. Eigenlijk is dat raar, want zoals niet iedere terreinwagen een Jeep is geldt de naam Tautliner ook niet voor iedere schuifzeil oplegger.

De merknaam Tautliner, want dat is namelijk een trailermerk, komt uit Engeland. Daar werd in 1969 de merknaam Tautliner gepatenteerd door Boalloy uit Congleton, Cheshire. De originele Tautliners hadden spanbanden die door pockets in het zeil aan boven toe liepen, waardoor het zeil strak bleef en de lading beschermd werd.

Inmiddels maakt Boalloy Tautliner ook gebruik van schuifzeilen waarbij de gesp aan het zeil vast zit, zoals bij de andere trailermerken. Het merk Boalloy Tautliner bestaat echter nog steeds, maar zelfs concurrerende trailermerken noemen hun schuifzeiltrailers tot op de dag van vandaag onterecht Tautliner. Dat is raar, want dat is het zelfde dan als Toyota een nieuw model 4x4 als Jeep zou aanprijzen. Kortom, noem een schuifzeil oplegger bij die naam, tenzij het natuurlijk een echte Tautliner is.  

DEEL HET