Studie: Langere LZV is beter

Een Duits-Nederlands consortium waarvan DAF Trucks, MAN, D-Tec, de TU Eindhoven en de Hogeschool Arnhem Nijmegen deel uitmaken, heeft geconcludeerd dat we omwille van het milieu beter met nog langere LZV kunnen gaan rijden. Hoe komen deze samenwerkende partijen tot hun bevindingen?

De invloed van milieumaatregelen op het wegvervoer zal in de komende decennia alleen maar toenemen. Het consortium dat samenwerkte om te zien welke ontwikkelingen we in het wegvervoer mogen verwachten, is ervan overtuigd dat een drastische CO2 afname verwacht wordt door de Europese Commissie en dat zo'n afname maar op één manier snel en effectief gerealiseerd kan worden. Door langere en zwaardere combinaties dan die we nu al kennen en die op grote schaal heel Europa kunnen doorkruisen, toe te laten op de Europese wegen. Deze transporten staan volgens het consortium niet op zichzelf. In veel gevallen zullen ze onderdeel uitmaken van intermodaal vervoer, waarbij ladingen een deel van hun reis ook per binnenschip of trein zullen afleggen. 

Het grote voordeel van deze ontwikkeling is dat alle betrokken modaliteiten al beschikken over de techniek om zulke 'multiples', transporten dus van grote hoeveelheden over grote afstanden met gebruikmaking van meerdere modaliteiten, snel te kunnen realiseren. Een ander niet te onderschatten voordeel is dat de infrastructuur zoals die er nu ligt, gewoon gebruikt worden zonder dat de veiligheid in het geding is.  Dan hebben we het vooral over interstedelijke verbindingen en snelwegen. Er is nauwelijks verdere investering nodig, zeker ten aanzien van de wegbelasting. De aslasten gaan eerder omlaag dan omhoog.

De partijen komen uiteindelijk tot een drietal concepten. Lees het complete artikel via deze website.  

DEEL HET