'Steer by Brake' van Knorr op Kässbohrer semi

Volgend jaar wil de Duitse trailerbouwer Kässbohrer een semidieplader op de Bauma voorstellen waarvan geen enkele as gestuurd wordt. Door middel van het met remspecialist Knorr ontwikkelde 'Steer by Brake' , dus sturen door te remmen, is de trailer toch wendbaar, zeggen de ontwikkelaars.

Het geheim van de smid is een gemodificeerd trailer-EBS, dat veel meer kan dan een normaal systeem.  Door te 'spelen' met de balgdrukken in de diverse wielophangingen is een chauffeur in staat met een dieplader zonder stuursysteem 'probleemloos' door de wettelijk vereiste bocht te rollen.

Volgens de aanbieders leidt een of meerdere gestuurde assen tot veel meer onderhoud aan een (semi-)dieplader. Bij het systeem dat Knorr nu bij Kässbohrer heeft opgebouwd detecteren sensoren wanneer er een bocht wordt gemaakt. Volautomatisch verandert de druk in de balgen van de luchtvering aan in het geval van een vijfassers, de vierde as. De laatste as remt aan één kant een beetje bij. De voorste as kan bij een onbeladen trailer  gelift worden.

Een nadeel van het systeem is toegenomen bandenslijtage. Echter de aanbieders zeggen dat die meerkosten niet opwegen tegen de meerkosten van onderhoud van een stuursysteem. De bedoeling is om dit systeem volgend jaar commercieel aan te gaan bieden op de Bauma. 

DEEL HET