Schmitz Cargobull S.KOe koelt elektrisch

De Schmitz Cargobull S.KOe oplegger, een inmiddels typegoedgekeurde koeloplegger werkt met een elektrische transportkoeling. De energie voor die koeling wordt opgewekt door een e-as die remenergie opslaat in accu’s.

Na de typegoedkeuring door het Duitse TÜV gaat Schmitz Cargobull de markt op met deze innovatieve koeltrailer. Doordat er gebruik wordt gemaakt van remenergie heeft deze oplegger in principe geen invloed op het brandstofverbruik van de trekker.

Het principe is dat remenergie wordt omgezet in stroom, die in accu’s wordt opgeslagen. Die accu’s hebben een capaciteit van 30 kWh, en dat is goed voor 4,5 uur koeling. Daarnaast kunnen de accu’s ook worden aangesloten op een laadpaal, bijvoorbeeld tijdens het laden of lossen.

Voor langere afstanden is de S.KOe dan ook geen oplossing, maar voor distributiedoeleinden zoals bij winkeldistributie lijkt het systeem goed inzetbaar. Het systeem weegt inclusief de accu’s zo’n 100 kilo minder dan een conventionele dieselkoeling met brandstoftank. De accu’s zijn tussen de steunpoten geplaatst, waardoor ook een palletkist nog steeds tot de mogelijkheden behoort.

DEEL HET