Schmitz Cargobull neemt deel failliet Van Hool over

Bus- en trailerfabrikant Van Hool is failliet verklaard. Schmitz Cargobull neemt een deel van het failliete Vlaamse bedrijf over. Het andere gedeelte gaat naar VDL.

Eind vorige maand schreven we al dat Schmitz interesse had in de trailerdivisie van het noodlijdende Van Hool. Bij de trailers ging het eigenlijk best goed: het was vooral de productie van bussen die problemen opleverde. Daarom stopte Van Hool begin dit jaar al met het maken van stadsbussen en verhuisde de productie van touringcars naar Macedonië. De trailerdivisie, met 950 medewerkers, zou hiermee gespaard worden.

Ontslagen
Het bleek alleen niet haalbaar. Van Hool is failliet verklaard. VDL en Schmitz Cargobull nemen het bedrijf over. Alle 2.500 medewerkers worden ontslagen. Een klein deel van de banen blijft over: 350 bij Schmitz en tussen de 300 en 600 bij VDL. Ontslagen medewerkers mogen op de nieuwe functies solliciteren. Hoe dan ook verliezen meer dan 1.500 mensen hun baan. "Een donkere en trieste dag is voor duizenden gezinnen, voor de hele regio en voor de Vlaamse maakindustrie”, noemden de vakbonden het in een gezamenlijke verklaring.

De klap voor het plaatsje Koningshooikt, vlakbij Lier, en voor heel Vlaanderen is groot. De overheid spande zich juist in om de maakindustrie in België te redden. Van Hool was hierbij een kroonjuweel waar men trots op was. Deze verdwijnt echter nu in buitenlandse handen. "Men zal dit bedrijf herinneren als het bedrijf van de gemiste kans: met een verpletterende verantwoordelijkheid vanuit de politiek en de banken, maar vooral met gebrek aan verantwoordelijkheidszin binnen de familie Van Hool”, aldus de vakbonden.

DEEL HET