Ook Denemarken start proef met Super Eco combi

Na de toelating van de Super Eco Combi in Zweden start nu ook Denemarken met een proef met deze 34 meter lange combinaties.

Vanaf 1 december mag de Super Eco Combi in Zweden de weg op. Na ruim tien jaar testen in de praktijk is de kogel door de kerk voor de 34,5 meter lange combinaties op het hoofdwegennet. Het maximale totaalgewicht is 74 ton in Zweden. Overigens worden er wel eisen gesteld aan de trekkers die er voor staan. Naar verluid wordt een 6x2 trekker met sleepas met lastoverheveling verplicht gesteld voor de inzet voor een Super Eco Combi. 

De Denen hebben het voornemen om op 1 januari met een proef te starten waarbij vervoerders twee 13,60 opleggers achter één trekker mogen koppelen. Hierdoor ontstaan 34 meter lange combinaties, de zogenaamde Super Eco Combi's. De testen gaan plaatsvinden tussen Aarhus en de buitenwijken van Kopenhagen. Dat is, met 300 kilometer de langste grote transport corridor van het land.

Voor de proef wordt de infrastructuur op bepaalde plaatsen aangepast en worden er speciale omkoppel punten aangewezen waar de combinaties samengesteld mogen worden. Ook wordt er gesproken met de Zweden, waardoor wederzijdse toelating van elkaars Super Eco Combi's op termijn mogelijk moet worden. Denkbaar is dat Super Eco Combinaties daarna ook door mogen rijden naar Finland, waar dit concept al toegestaan is. 

De Deense test zal aanvankelijk vijf jaar duren, waarna de opgedane ervaringen worden geanalyseerd, voordat er een permanente toelating komt voor deze combinaties. Over het maximale totaalgewicht hebben wij op dit moment nog geen informatie.

 

DEEL HET