Nooteboom wint patentzaak van Faymonville

Nooteboom Groep heeft een belangrijke patentzaak gewonnen van een buitenlandse concurrent. Trailerbouwer Faymonville moet een ‘aanzienlijke vergoeding’ betalen aan het Gelderse familiebedrijf. Dat meldt RAI CarrosserieNL.

Zij citeert directeur Marinka Nooteboom in een gesprek naar aanleiding van de jaarcijfers over 2016. De trailerbouwer stelt dat het straffeloos kopiëren van andermans vindingen de doodsteek is voor innovatie.

Inbreuk op patent

Het geschil met Faymonville draait om een inbreuk op het patent op een zogeheten pendelas (wielophanging) met een diepe gieksleuf. De zaak speelt al twaalf jaar. Al tijdens de aanvraag van het octrooi, in 2005, werd de Nederlandse trailerbouwer juridisch aangevallen.

Familiebedrijf

Het Belgische Faymonville is een fabrikant van zwaar en speciaal transportmaterieel. Eerder dit jaar stelde het Europees Octrooi Bureau Nooteboom in het gelijk: de combinatie van een diepe gieksleuf én pendelassen is uniek, en Nooteboom is de enige partij die dit op grond van haar octrooi tot 2025 exclusief mag produceren en op de markt brengen.

'Echte opsteker‘

Het is een echte opsteker’, zegt directeur Nooteboom. ‘Nooteboom kan het patent nog acht jaar gebruiken. We gaan nu met andere gebruikers van het patent in gesprek. We zullen niet met iedereen een procedure voeren, maar we gaan wel met ze om de tafel.’

Over de hoogte van de financiële vergoeding wil ze niets zeggen. ‘Dat hebben we zo met Faymonville afgesproken.’

Directeur Nooteboom verwacht voor dit jaar een omzetgroei naar €100 mln. ‘De economie trekt aan. Kraanbedrijven en transporteurs hebben meer werk.’

DEEL HET