Kögel maakt 14,9 meter Mega geschikt voor spoorvervoer

Kögel is er in geslaagd om met de nieuwe, 14,90 meter lange Euro Trailer Mega Rail een Mega oplegger met een inhoud van 111 m3 te ontwikkelen die tevens geschikt is voor vervoer over rails. 

De langere oplegger past op de T3000 'Taschenwagen,' de gebruikelijke spoorwagon van de Duitse Spoorwegen voor het vervoer van opleggers. De oplegger wordt geintroduceerd tijdens de Transport Logistic beurs die van 9 tot en met 12 mei plaats vindt in München.

Met de constructie van de Euro Trailer Mega Rail zijn de Kögel ingenieurs erin geslaagd te realiseren wat tot nu toe niet mogelijk was: deze 1,3 meter langere volumeoplegger is dankzij zijn FlexiUse opbouw en weldoordachte automatische asaanslagen gecodificeerd voor transport op de gebruikelijke T3000 “Taschenwagen” van de Duitse Spoorwegen. Tevens beschikt de Kögel Euro Trailer Mega Rail over een laadvolume van circa 111 m3. Zo combineert hij de voordelen van een volumeoplegger op de weg met de flexibiliteit en de mogelijkheden van gecombineerd vervoer.

De Euro Trailer Mega Rail biedt plaats aan in totaal 37 europallets. Zo biedt hij vier palletplaatsen méér dan een standaard Mega oplegger. Dat levert milieu- en financiële voordelen op: tot wel tien procent brandstofbesparing, tot wel tien procent minder CO2-uitstoot, multimodaliteit en maatschappelijke acceptatie. Op basis van de nieuwste wettelijke eisen in Duitsland is deze langere Mega oplegger uiteraard ook inzetbaar voor gecombineerd vervoer. Vervoer per spoor van de Euro Trailer Mega Rail is mogelijk dankzij een geregistreerd systeem, waarop intellectuele-eigendomsrechten rusten. Het is een combinatie van zwenkbare asaanslagen en een FlexiUse opbouw. Bij het omhoog klappen van de onderrijbeveiliging en ook door het opheffen van de trailer en het verladen in de “Taschenwagen” activeren de zwenkende assen een automatisch mechanisme dat de asaanslagen via perslucht in de juiste positie brengt. Dit onderhoudsarme systeem zorgt ervoor dat het frame niet op de “Taschenwagen” steunt. Bovendien zijn de opbouwhoogten bij de variabele FlexiUse opbouw vooraan en achteraan onafhankelijk van elkaar afstelbaar. Zo kan de voor de spoorcodificering P400 maximale inwendige hoogte exact worden nageleefd en past de Euro Trailer Mega Rail op elke gebruikelijke T3000 “Taschenwagen” van de Duitse Spoorwegen met een steunbokhoogte van 980 millimeter. Uiteraard is de oplegger ook gecertificeerd conform DIN EN 12642 Code XL, waardoor hij berekend is op transport op snelle goederentreinen met een snelheid tot 140 km/u. 

“Méér volume, méér flexibiliteit en méér efficiëntie: met de Euro Trailer Mega Rail met FlexiUse opbouw zet Kögel eens te meer een toekomstgerichte koers uit”, zegt Thomas Eschey, managing director voor Productie en Techniek bij Kögel

De lobby voor de 14,90 meter lange opleggers in Duitsland werd begonnen door Kögel, maar inmiddels heeft Krone ook exemplaren laten zien. In Duitsland wordt al op beperkte schaal gereden met deze 1,3 meter langere opleggers. In de rest van Europa wordt er nog uiterst argwanend gekeken naar dit concept waarbij de gewichts- en aslastverdeling al snel in een kritische fase komt. 

DEEL HET