Groeneveld Group verkocht aan Timken

Henk Groeneveld heeft de Groeneveld Group verkocht aan Timken, de Amerikaanse leverancier van lagers en smeersystemen. Met de overname is 280 miljoen dollar gemoeid. 

De omzet van Groeneveld Groep bedroeg in de laatste 12 maanden, tot en met 31 mei 2017, ongeveer $105 miljoen. Verwacht wordt dat de overname zal bijdragen aan de aangepaste winst per aandeel in 2017. 

In een reactie zegt Groeneveld dat grootaandeelhouder Henk Groeneveld geen opvolging binnen de familie en heeft daarom besloten heeft om een sterke moedermaatschappij te vinden om het bedrijf een gezonde toekomst te bieden. Groeneveld is wereldwijd actief in circa 40 landen en heeft bijna 600 medewerkers, productiebedrijven van wereldklasse in Italië, een omzet van circa 100 miljoen euro.

Het hoofdkantoor van Groeneveld is gevestigd in Gorinchem, Groeneveld heeft assemblagefaciliteiten in Italië. De automatische smeersystemen, die de machine- en voertuigbeschikbaarheid verhogen, vormen samen met de veiligheidssystemen het grootste deel van de afzet. Daarnaast beschikt de onderneming ook nog over een kleinere divisie, Groeneveld ICT Solutions, die telematica-oplossingen biedt voor transportbedrijven. Groeneveld heeft ongeveer 600 medewerkers in dienst.

Als onderdeel van de overname zal Henk Groeneveld, enig aandeelhouder en non-executive president van Groeneveld Groep, zich terugtrekken uit het bedrijf. Hij heeft de onderneming gedurende vier decennia geleid.  De overname zal naar verwachting begin juli zijn afgerond en wordt gefinancierd door een combinatie van liquide middelen en leningen.

Gedurende de afgelopen vijf jaar heeft Timken haar productportfolio sterk uitgebreid, als toevoeging op de lagers. Het leveringsprogramma omvat versnellingsbakken, kettingen, riemen, koppelingen, automatische smeersystemen, industriële koppelingen en remmen, alsmede een keur aan industriële diensten. Deze productlijnen worden verkocht onder industriële merknamen, waaronder, Timken®, Philadelphia Gear®, Drives®, Lovejoy® en Interlube™.

DEEL HET