Eindrapport Duitse LZV test geeft critici ongelijk

In de vijf jaar dat de Duitse LZV-test in al zijn bescheidenheid werd uitgevoerd, lag het project  doorlopend onder vuur van de spoorlobby. De eindconclusies van de Duitse overheid   geven de critici van de LZV ongelijk.

LZV vormen geen  gevaar voor de verkeersveiligheid en ze pakken geen lading af van het spoor. De conclusie van de Duitse instanties is juist dat de LZV bijdraagt aan schoner en efficiënter vervoer, doordat door toepassing van dit voertuigconcept, er minder vrachtwagens op de weg nodig zijn.  ''Dat heeft een positief effect op het milieu'', aldus de studie. Dit argument werd altijd genegeerd door de krachtige tegenlobby, waar het Duitse spoor achter zat.

De afgelopen vijf jaar waren LZV in Duitsland bij dertien aanrijdingen betrokken. In geen van de gevallen was er sprake van schuld van de kant van de lange combinatie.  Er viel in een enkel geval een licht gewonde toen een personenwagen slipte en tegen een LZV botste. De opstellers van het eindrapport houden het voor 'uiterst onwaarschijnlijk' dat de LZV een negatief effect op de verkeersveiligheid heeft.

De vraag is nu hoeveel vervoerders de switch zullen maken naar langere en zwaardere voertuigen en wat er geregeld gaat worden inzake grensoverschrijdend LZV-vervoer. 

DEEL HET