Duitsland: LZV volgend jaar in wet

Duitsland zet de LZV proef, die officieel aan het eind van dit jaar eindigt, om in wetgeving. De slechts 159 LZV die in Duitsland rijden, vallen dan niet meer onder een uitzonderingsregel, maar worden ingepast in de wegenverkeerswet, zo verklaarde Duitslands verkeersminister Alexander Dobrindt.

Geruime tijd hebben sommige Bundesländer dwars gelegen, maar mede met behulp van de truck industrie draaiden ze bijna allemaal bij. Veertien van de zestien provincies in Duitsland staan intussen LZV toe op hun wegen, Saarland en Berlijn uitgezonderd. Onlangs nog ging Rheinland-Pfalz 'om' in deze kwestie die een enorme politieke lading had. De LZV zou de Duitse spoorwegen lading afpakken heette het jarenlang in Duitsland. Bovendien zouden LZV een gevaar vormen in het verkeer. Nu langzaam duidelijk is geworden hoe het goederenvervoer zich ontwikkelt, is de komst van deze combinaties van 25,25 meter onvermijdelijk geworden. Grote beperking in Duitsland is wel dat de LZV, ook wel ecocombi genoemd, op een slechts 11.600 kilometer lang wegennet is toegestaan en er geldt een forse gewichtsbeperking van veertig ton, waardoor eigenlijk alleen volumineuze goederen met de lange combinatie mogen worden vervoerd.

Volgens de minister heeft de test uitgewezen dat de critici ongelijk hebben en dat de LZV geen lading van het spoor afpikt. Wel kan met deze combinatie fors op brandstofverbruik en CO2 uitstoot in het wegvervoer bespaard worden. Daarbij loopt de infrastructuur geen schade op, aldus de minister. 

DEEL HET