Daimler en VW: ‘’Laat LZV grootschalig toe’’

Tijdens de persbijeenkomst voorafgaand aan de IAA waren de grootmachten van de Duitse truckindustrie, Daimler en Volkswagen, het over één ding in elk geval eens: Laat LZV op grote schaal toe in Europa en doe dit grensoverschrijdend.

Tot 2030 verwacht de truck industrie een groei van het wegvervoer van veertig procent. Sinds 2005 is de filelengte in Duitsland verdrievoudigd tot 1,1 miljoen kilometer. Het dringt dus prima tot de Duitse truckproducenten door, dat er iets gebeuren moet. Getuige de successen met LZV in Nederland en Denemarken pleit de Duitse truck industrie ervoor, dat in heel Europa zo snel mogelijk overal grensoverschrijdend met LZV gereden mag worden. Het toegestaan totaalgewicht werd nog in het midden gelaten. Maar de anecdote dat LZV die rijden tussen Nederland en Nordrhein Westfalen bij de grens gesplitst en voorbij de grens weer gekoppeld moeten worden, leidde tot minzaam hoofdschudden bij de captains van de truckindustrie.

Topman Wolfgang Bernhard van Daimler had al becijferd dat een brede toelating van LZV tot een reductie van CO2 uitstoot voor het Europese wegvervoer van zeventien procent kan opleveren. Voor het eerst was ook hoorbaar, na aanvallen van met name de Duitse spoorlobby op de LZV, dat er een groot verschil bestaat tussen spoorvervoer en wegvervoer. ‘’Bij het spoor maakt het voor de klant niet uit of de goederen een uurtje later komen. Maar bij het wegvervoer telt alleen Just in Time.’’

DEEL HET